PSD a câștigat majoritatea mandatelor de primar puse în joc la alegerile locale din 9 iunie. Rezultatele centralizate la nivelul Biroului Electoral central arată că social-democrații vor conduce peste jumătate dintre primării.
Rezultatele centralizate arată că românii au votat mare majoritate, candidații social-democrați la primării. Împreună cu liberalii, cu care formează coaliția de guvernare, socialiștii controlează 88,71% dintre localitățile României.
PSD votat masiv la primării
Românii au votat, la alegerile din 9 iunie, pentru un număr de 2.759 de primari, în municipii, orașe și comune. Datele centralizate la Biroul Electoral arată situația votului, iar PSD a obținut mai mult de jumătate dintre mandate. Pe locul doi, la mare distanțe se situează liberalii, urmați de independenți, UDMR, AUR și ADU.
Datele arată că PSD a obținut 1.523 de mandate la primării. Pe locul secund, PNL a reușit să câștige 1.006 primării, la nivelul României. La acestea se adaugă cele 23 de mandate câștigate în alianță, PSD-PNL, dar și cele obținute de Alianța electorală PSD-PUSL - 5.
Urmează, pe locul al treilea, candidații independenți care au câștigat în 192 de localități. La egalitate se situează și UDMR care s-a impus în patru județe dominate de populația maghiară. Formațiunea maghiară a obținut tot 192 de mandate de primari.
Partea inferioară a clasamentului
Dacă PSD a obținut peste jumătate din mandatele la primării, partidul condus de George Simion a câștigat, la rândul său, 29 de mandate. Este urmat de ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) care a reușit să câștige 24 de mandate. La acestea se contabilizează, în dreptul USR, alte 9 mandate, obținute de candidații partidului. Forța Dreptei a realizat două mandate, iar Alianța USR - PMP alte două.
Alianța Maghiară din Transilvania a obținut patru primării, iar FDGR, alte patru.
Partidul lui Cristian Popescu Piedone, PUSL a înregistrat un scor, de asemenea, mic, obținând doar trei mandate.
PSD conduce și la numărul de consilieri
La alegerile locale din 9 iunie, au participat la vot 54,68% dintre alegători. Românii au votat pentru 33.722 de mandate de consilieri locali.
Social-democrații au dominat aceste alegeri și la numărul de consilieri locali votați. Din datele centralizare, majoritatea voturilor la consilieri locali s-au dus la PSD (38,55%). Pe locul secund, PNL a obținut un procent de 30,19%. Rezultatele celor două partide la, alegerile locale, erau previzibile deoarece sunt singurele care au organizații în toate localitățile țării.