PSD ar putea accepta varianta comasării. Alegeri locale și prezidențiale, în aceeași zi

Alegerile locale și turul 1 al alegerilor prezidențiale ar putea fi comasate. Sursa Foto -Facebook

Dacă coaliția de guvernare PSD-PNL și parlamentul ajung la un consens privind comasarea alegerilor, românii și-ar putea vota candidații la primărie și candidații prezidențiali în aceeași zi.

PSD ar putea lua în calcul scenariul comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

PNL susține că prea multe tipuri de alegeri desfășurate separat ar putea strangula economia României.

Acestea se vor desfășura în toamna anului 2024.

PSD vrea turul 1 și alegeri locale în septembrie 2024

Potrivit unor surse politice citate de Digi24, scenariul este acceptat și de PNL, partenerul din coaliția de guvernare condusă de premierul Marcel Ciolacu.

Dacă alegerile prezidențiale din turul 1 vor fi comasate cu alegerile locale, acestea s-ar putea desfășura în septembrie 2024.  Turul doi s-ar putea organiza în octombrie-noiembrie, iar noul președinte ales ar putea prelua mandatul până în decembrie.

Dacă această comasare nu va avea loc, turul întâi al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc la finalul lunii noiembrie, în ultimul weekend din această lună.  Apoi, ar urma să se desfășoare alegerile parlamentare și turul doi ar putea fi programat în decembrie.

România va avea patru tipuri de alegeri în 2024: europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Sursa Foto- Dreamstime

PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale din cauza cheltuielilor. PSD refuza

PNL insistă ca alegerile locale să fie comasate cu alegerile parlamentare, ori alegerile parlamentare să fie comasate cu un tur al alegerilor prezidențiale. PSD refuza din teama că ar putea pierde guvernarea, deși trebuie să respecte rocada premierilor stabilită cu PNL din 2021.

Indiferent cine va fi ales ca președinte, PSD și PNL, pentru a menține coaliția de guvernare și o majoritate solidă împotriva Alianței pentru Unirea Românilor sau Alianței Dreptei Unite, din 2025 ar urma ca România să aibă un nou premier de la PNL. Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze și să predea ștafeta viitorului premier liberal, dar miniștrii PSD rămân la guvernare.

Pe de altă parte, liberalii susțin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare din motive solide. În 2020, după ce au înregistrat performanțe la alegerile locale din septembrie, au pierdut 1 milion de voturi până la alegerile parlamentare, iar PNL nu a mai putut guverna de unul singur. PSD vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare după alegerile prezidențiale pentru a pregăti strategii electorale cu scopul de a consolida majoritatea parlamentară și a rămâne la guvernare.  Pentru PNL, susține o analiză de pe Europa Liberă, ar fi un dezastru.

În 2024, românii ar putea merge de cinci ori la vot

Dacă alegerile nu vor fi comasate, românii vor merge de cinci ori la vot. În iunie 2024 sunt programate alegerile europarlamentare. În septembrie se vor desfășura alegerile locale, iar în noiembrie vor fi organizate alegerile prezidențiale în două ture. În cele din urmă, alegerile parlamentare s-ar organiza în decembrie 2024.

Nicolae Ciucă, șeful Senatului, susține că ar fi obositor pentru români să meargă de 4-5 ori la vot.

Alina Gorghiu a declarat pentru News.ro că organizarea a patru tipuri de alegeri ar putea afecta grav economia României:

„Nu e semn de înţelepciune politică dacă nu ajungem la această comasare a alegerilor în orice scenariu posibil. Pentru că a avea patru tipuri de alegeri, cu cinci eşantioane de scrutin, înseamnă o strangulare a economiei româneşti, înseamnă o bulversare a activităţii instituţiilor, înseamnă un blocaj pe linie. Că nu le place unora ce spun, e una, dar să nu vezi realitatea nu mi se pare de acceptat. Vom avea de suferit toţi. Ai reforme de făcut în 2024 şi nu puţine, ai angajamente cu Comisia, ai angajamente PNRR, ai reforme pe care ai termene foarte clare. Cum credeţi că putem să ieşim la liman cu toate acestea, dacă noi vom fi trei sferturi din 2024 în precampanie electorală, campanie electorală, liste de candidaţi, birouri electorale?”