Anul 2019 aduce noi alegeri în Parlamentul Europen. Cetățenii UE din 27 de state membre își vor alege reprezentanții în PE, contribuind și la decizia privind alegerea Preşedintelui Comisiei Europene. Chiar dacă alegerile vor avea loc în luna mai a anului viitor, a apărut deja prima proiecție privind numărul de mandate pe care fi ecare partid european îl va avea în urma alegerilor.
Parlamentul European se află în centrul dezbaterii privind tipul de Europă pe care îl dorește. Alegerile europarlamentare din 2019 vin cu o diminuare de locuri după retragerea Marii Britanii din UE, care va avea loc la sfârșitul lunii martie a anului viitor.
Astfel, dacă în prezent Parlamentul are 751 de locuri, adică numărul maxim permis de tratatele UE, numărul deputaților care vor fi aleși în 2019 se va reduce la 705. Proiecția întocmită de Politico Europe, cu privire la situația numărulului de mandate pe care fiecare partid european îl va avea, arată că României i s-au alocat un număr de 33 de locuri în Parlamentul European.
Locurile pe care le vor ocupa europarlementarii români au fost împărțite astfel: socialiştii europeni vor obţine prin PSD un număr de 14 mandate, în timp ce popularii europeni, reprezentanţi de PNL, vor lua 9 madate în noul executiv european. ALDE urmează să obţină în urma alegerilor de anul viitor 3 mandate de europarlamentar, iar partidele nou înfiinţate, care încă nu au o afiliere la o familie europeană ar obţine restul de 7 mandate. Cel mai probabil cele 7 locuri vor fi împărţite de USR şi partidele lui Ponta şi Cioloş.
În plan european putem vedea o creştere importantă a partidelor eusceptice şi anti-migraţie în dauna celor tradiţionale, adică socialiştii şi popularii. În fruntea podimului, cu un număr de 96 de mandate se află Germania, urmată de Franța cu 79 de mandate și Italia cu un număr de 76 de mandate. La polul opus, în coada clasamentului, se situează la egalitate Cipru, Malta și Luxembourg, cu un numar de 6 mandate.
Tot la alegerile de anul viitor se va vota și noul președinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans confirmându-și candidatura din partea socialiștilor la șefia CE.