PSD acuză, PNL se apără în cazul concesionării resurselor

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a calificat concesionarea resurselor din Marea Neagră drept un comportament iresponsabil din partea fostului Guvern. În replică, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, spune că e incorect să se lanseze astfel de afirmaţii care merg pe ideea unei anexe considerate secretă. Mai mult, Vosganian spune că nu se poate pune problema unor pierderi suferite de statul român, pentru că nu s-a făcut niciun fel de extracţie din acele resurse.

O primă consecinţă a acestui scandal este destituirea şefului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Bogdan Găbudean. (17:05)

Iulian Iancu spune că Executivul a emis o hotărârea de guvern care a dat dreptul Midia Resources să exploateze partea de producţie care îi revenea României  înainte de pronunţarea Tribunalului de la Haga, respectiv pentru perimetrele Pelican şi Midia, pe o suprafaţă de 1 milion de acri.   

Reacţia PNL

Concesionările din Marea Neagră au fost acordate de Guvernul PSD, condus la acea vreme de Theodor Stolojan, în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României, iar hotărârea emisă de Cabinetul Tăriceanu în noiembrie 2008 nu a modificat conţinutul contractului, susţine PNL.

"Concesionarea a fost acordată de Guvernul Stolojan în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României. HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi în plus companiei în cauză şi nici nu a modificat conţinutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan", potrivit unui comunicat al PNL.

Conform liberalilor, HG din 12 noiembrie 2008 a adus doar schimbări de denumiri, ca urmare a unor modificări legislative - Legea Petrolului, acte normative de schimbare a denumirii unor instituţii.

Fără semnătura ministrului de Justiţie

Reprezentantul Comisiei de Industrii a precizat că pe hotărârea de guvern nu apare semnătura ministrului de Justiţie, ci doar cea a fostului şef al Cancelariei, Dorin Marian. Informaţia a fost confirmată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a declarat într-o conferinţă de presă că nu a semnat o astfel de hotărâre şi nici nu îşi aduce aminte că i-ar fi fost prezentat.

Pentru a lămuri situaţia, el a cerut verificări în cadrul instituţiei.

Iancu a mai declarat că şi fostului preşedinte al ANRM, Buliga Gheorghe, i s-a cerut să semneze însă acesta a solicitat lămuriri suplimentare. Demiterea ulterioară a lui Buliga a fost pusă pe seama acestui refuz.

Preşedintele Comisiei susţine că decizia de ieri a Tribunalului ar putea fi compromisă din cauza acestei concesionări. 

Iulian Iancu spune că  e surprinzător faptul că HG a fost dată tocmai în perioada campaniei electorale, când atenţia era îndreptată spre alegerile politice. Geoană cere Guvernului verificarea contractului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cere Guvernul să verifice contractul de concesionare a drepturilor de exploatare pentru platoul continental al Insulei Şerpilor, încheiat pe 12 noiembrie anul trecut.

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, susţine că Guvernul a aprobat în noiembrie 2008, două acte adiţionale secrete la Hotărârea prin care compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra  a două zăcăminte de gaze libere, Doina şi Ana, care în prezent sunt în curs de evaluare.

Potrivit directorului general adjunct din cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Mihai German, Midia Resources ar urma să devină al treilea mare producător de gaze din România cu o producţie de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar însemna 10% din piaţă.

"Există o umbră severă de îndoială cu privire la drepturile statului român referitoare la exploatarea acestui platou continental, a resurselor minerale importante care există acolo. De aceea, cred că este obligaţia Guvernului, ca, neîntârziat, să se facă lumină cu privire la aceste concesionări secrete, care au fost făcute în mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tăriceanu. Mi se pare nefiresc ca pe 12 noiembrie să poţi să intri în drepturile de concesionare şi licenţiere pe termen lung a unor importante zăcăminte", a declarat Geoană, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele PSD a mai spus că acest contract de concesionare nu se justifică, cu atât mai mult cu cât Curtea de la Haga nu se pronunţase încă în procesul cu Ucraina, însă s-a arătat convins că, în curând, se va face lumină în acest caz.

Petrolul şi gazele din Marea Neagră, concesionate către o firmă cu un capital social de 200 de lei

Guvernul Tăriceanu a concesionat petrolul şi gazele din jurul Insulei Şerpilor firmei Midia  Resources SRL, cu are un capital social de doar 200 de lei şi o cifră de afaceri pe 2007 egală cu 0, scrie Hotnews. Anexele Hotărârii de Guvern amintite sunt secrete. Media Resources SRL este deţinută de canadienii de la Sterling Resources Ltd.

Fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că nu cunoaşte detalii despre anexa secretizată a hotărârii de guvern pe care a semnat-o în noiembrie anul trecut. Potrivit fostului premier explicaţii trebuie să dea actualii guvernanţi. 

Mihai Gherman, director general adjunct al ANRE, a susţinut la „Realitatea TV” ca fostul premier a validat în toamnă un act adiţional care consfinţea un contract încheiat cu câţiva ani înainte. Potrivit unor surse oficiale avizul de la mediu pentru hotărârea de guvern din noiembrie a fost dat încă din luna iunie a anului trecut.

Rompetrol şi Grupul de Servicii Petroliere, partenerele canadienilor

Sterling Resources are concesionat şi un un câmp în sud-vestul României (zona Olteniei). Potrivit jurnaliştilor de la Hotnews, canadienii cu sediul în Calgary au un parteneriat cu Rompetrol, pentru analiza datelor geologico-tehnice, şi un alt parteneriat cu  Grupul de Servicii Petroliere, controlat de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu Contractul vizează servicii de foraj în zona Mării Negre.

Spre sfârşitul anului 2006 Sterling a încheiat un acord cu Talisman Energy Ltd. în vederea cumpărării a 80% din perimetrele de la Marea Neagră, care acoperă 1,1 mil acri şi sunt compuse din Blocul XIII Pelican spre nord şi blocul XV Midia spre sud. Sterling a avut în trimestrul al treilea al anului trecut un venit  net de 1 milion de dolari, după ce în aceeaşi perioadă din 2007 înregistrase pierderi de aproape 600.000 de dolari, potrivit site-ului newswire.ca. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:30

CITIŢI ŞI: România a câştigat la Haga 30 de miliarde de dolari ipotetici