PSD a depus moțiunea de cenzură, împotriva Guvernului Orban, astăzi, în jurul orei 18.00, la Palatul Parlamentului.
UPDATE: PSD a depus moțiunea de cenzură în Parlament, anunțul fiind făcut de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. El a precizat că își dorește ca moțiunea să fie votată într-un timp cât mai scurt, fie într-o sesiune ordinară, fie într-una extraordinară. Marcel Ciolacu a precizat că actualul Guvern trebuie să plece acasă deoarece este cel mai „cel mai dezastruos Guverm pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”.
Marcel Ciolacu a precizat că PSD are o propunere de premier, care să-l înlocuiască pe Ludovic Orban, dar care nu este membru al acestui partid.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, într-o postare pe Facebook, când va fi depusă moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului PNL condus de Ludovic Orban.
„Guvernul Orban trebuie să plece! Depunem moțiunea de cenzură - azi, ora 18.00, Palatul Parlamentului!”, a anunțat Marcel Ciolacu, sec, în postarea pe care a făcut-o.
Moțiunea de cenzură urmează să fie citită joi, în plenul Parlamentului, pentru ca mai apoi birourile permanente ale celor două camere să se reunească și să stabilească ce se va întâmpla în continuare.
Intitulată „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, moțiunea de cenzură conține o multitudine e acuzații la adresa echipei ministeriale condusă de Ludovic Orban. Reprezentanţii Guvernului sunt acuzați, în document, că au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor pe fondul pandemiei provocate de noul coronavirus.
Un capitol din acest document este dedicate „Chermezelor PNL în vreme de pandemie” și arată de ce, în opinia PSD, reprezentanţii PNL şi-au pierdut iremediabil credibilitatea din cauza felului în care au gestionat problemele ridicate de pandemie.
„Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor!”, se arată în textul moțiunii de cenzură.
Membrii Guvernului sunt acuzați că au sfidat un popor întreg, pe care l-a forțat să respecte reguli și restricții, deși ei le-au încălcat.
Un alt capitol se referă la „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”, semnatarii moţiunii apreciind că o cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvern a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii.
„Ceea ce se reglementa într-o ordonanţă se anula în ordonanţa următoare, pentru ca apoi, peste încă două sau trei ordonanţe, să se revină la reglementarea iniţială. Românii nu mai puteau ţine pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiţi în autobuze, în aeroporturi şi în avioane”, se mai arată în document.
Moțiunea acuză tunurile PNL
Moțiunea mai analizează și modul în care a fost „devalizat” bugetul public sub paravanul pandemiei. Se face referire la raportul Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă care, în opinia PSD, a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți.
„Raportul Curţii de Conturi, pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca şi cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani”, se mai arată în moțiunea de cenzură.
Documentul mai arată că guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici.
„Salariul mediu net a scăzut cu 161 de lei (4,8%) faţă de decembrie 2019, în timp ce inflaţia este la nivelul de 2,58%. Deci o scădere cu 7,38% a puterii de cumpărare reale în doar 5 luni din anul 2020. Luna mai 2020 a fost a doua lună de scădere a puterii de cumpărare a câştigului salarial mediu, conform INS, ceea ce indică, practic, intrarea în recesiune a nivelului de trai!”, se mai arată în document.
Potirivit acestuia, deși ministrul Finanțelor se laudă cu o inflaţie sub 3%, acest lucru se datorează scăderii preţurilor internaţionale la carburanţi şi la energie în contextul pandemiei.