PSD a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului. Va fi dezbătută pe 29 iunie

Sursa: arhiva EVZ

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit termenul de judecată pentru sesizarea referitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.

Așadar, judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) vor dezbate pe data de 29 iunie sesizarea de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului, depusă de PSD. Semnatarii sesizării precizează că nu contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci „tocmai constituţionalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor”, potrivit Agerpres.

PSD a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului: Se încalcă principiul legalităţii şi durata mandatului

PSD a depus, joi, sesizarea la Curtea Constituţională privind decizia Parlamentului de a o revoca din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber. Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi a art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului. În cuprinsul sesizării, PSD afirmă:

- „Menționăm că nu se contestă dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului ci înțelegem să contestăm tocmai constituționalitatea acestei evaluări, în sensul că evaluarea realizata nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituțional și legal și nu a fost bazată pe o demonstrație a unor încălcări cumulative a Constițutiei și a legilor”

- „În primul rând, în ceea ce privește condiția realizării de către Parlament a unei evaluări obiective a activității Avocatului Poporului utilizând motive de revocare obiective menite să garanteze independența Avocatului Poporului, din modalitatea în care a fost efectuată această evaluare rezultă atât încălcarea prevederilor constituționale dar și a altor prevederi legale aplicabile. Din examinarea preambulului Hotărârii de revocare, observăm că nu exista menționată nicio prevedere clară nici din Constituție și nici din vreo lege care să fi fost încălcată de Avocatul Poporului”

- „Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiții cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activității Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independența Avocatului Poporului și nu a dovedit încălcarea Constituției și a legilor țării”

PSD s-a referit în sesizare şi la acuzaţia adusă Avocatului Poporului privind instituirea mecanismului naţional de prevenire a torturii cu privire la spitale COVID-19

„În situaţia în care mai multe spitale au devenit COVID-19, statutul pacienţilor fiind acela de internaţi obligatoriu, putând părăsi spitalul numai în condiţiile stabilite de către reprezentanţii instituţiilor abilitate, a devenit necesară monitorizarea acestora de către MNP, monitorizare care a vizat atât situaţia persoanelor internate, cât şi impactul asupra personalului al desemnării unităţii sanitare ca spital COVID-19”, se mai arată în sesizare, potrivit Agerpres.