Prună, de Ziua Justiției: „O instituție judiciară e la fel ca și un penitenciar”

Șeful avocaților, Gheorghe Florea, speră într-un „dialog” bun cu instanțele, iar Procurorul General, Augustin Lazăr, cere încredere de la societate

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a vorbit ieri, la Ziua Justiției, desfășurată la Curtea de Apel București, despre problema infrastructurii și a dat exemplul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care funcționează într- un spațiu insuficient: „Nu există, din păcate, o infrastructură adecvată instituțiilor”. Întrebată de ce nu sunt date spre folosință instituțiilor, imobilele confiscate în urma acțiunilor din Justiție, Prună a arătat că hotelul Triumf, unde se va muta DNA, este un astfel de exemplu: „O instituție judiciară la fel ca și un penitenciar, sunt infrastructuri speciale, deci orice am confisca și am da spre uzul instituțiilor judiciare, trebuie refăcut. Prună a mai declarat că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este funcţională şi va împărţi sediul cu DNA, în Walter Mărăcineanu, apoi vor fi mutate împreună în hotelul Triumf.

FOTO;Gheorghe Florea

Se face inventarul bunurilor

Președintele ANABI este Cornel Călinescu, iar din consiliu fac parte reprezentanți de la fiecare instituție pe care legea îi cere: Justiție, Finanţe, Parchete. „Vreau să asigur pe toată lumea că Agenţia este funcţională, suntem într-un calendar, facem inventarul bunurilor indisponibilizate, deci nu avem absolut nicio întârziere”, a arătat ministrul.

Augustin Lazăr, Procurorul General al României, a dat asigurări că: „Nu se vor efectua anchete care să încalce drepturile fundamentale. Cunoaştem jurisprudenţa CEDO şi, respectând principiul integrităţii, vom avea grijă de respectarea drepturilor fundamentale”.

FOTO: Augustin Lazăr

Înainte de participarea la eveniment, Lazăr a mai declarat că expertiza dispusă în dosarul morţii lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, este în curs de finalizare: „Va fi o soluţie în legătură cu accidentul în această lună”.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, a declarat că „munca în justiţie, indiferent de nivel, se desfăşoară zilnic sub presiunea mediului social a cărei evoluţie înlătură tot mai mult tradiţia instituţională a fiecăruia dintre profesiile juridice. Realitatea nu poate fi negată, însă Justiţia este un domeniu în care compromisurile au efecte ireparabile”.