Fostul președinte Traian Băsescu a comentat desecretizarea protocolului încheiat, în anul 2009, pe timpul mandatului său, între SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Fostul șef al statului a vorbit despre scopul acestui document care consemna colaborarea instituțională, atingând tema sensibilă a luptei anticorupție.
Într-o intervenție telefonică la România TV de vineri, Traian Băsescu a discutat conexiunea pe care a avut-o el cu acest protocol, susținând că trebuie să existe mai multe desecretizări.
„Eu m-am bucurat enorm că a aparut acest protocol. Foarte mulţi au spus minciuna că datorită deciziilor CSAT din timpul lui Băsescu şi acum se dovedeşte că au minţit. (...) Acest protocol face referire la vreo 10 legi, la vreo 4 ordonanţe, la 5 hotărâri de Guvern, la 3-4 hotărâri CSAT dinainte de 2005 şi la 5 hotărâri CSAT din timpul mandatului meu. Din cele 5 emise în timpul mandatului meu, 4 se referă la antiterorism şi la contraterorism. Nu au nicio legătură cu lupta anticorupţie. Există o a 5-a, care face referire la combaterea corupţiei şi la spălarea banilor. Este hotărârea nr.17 şi vă citez din memorie: instituţiile însărcinate cu combaterea corupţiei sunt Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, ministerul Public şi parchetul naţional anticorupţie. Nu există nicio nominalizare a SRI ca fiind însărcinat cu lupta anticorupţie. Eu cred că celălalte 4 care se referă la lupta antitero nu pot fi făcute publice, pentru că ele se refereau la cooperări cu DIICOT. (...) Dacă CSAT vrea, Hotărârea 17 poate să o desecretizeze, pentru a ne lămuri că CSAT nu a dat însărcinări SRI pentru lupta anticorupţie”, a explicat Traian Băsescu.
Totuși, există anumite hotărâri ale CSAT care au dus la crearea unor echipe miste, de genul celor reclamate de opinia publică, susține senatorul PMP, atrăgând atenția asupra unei astfel de măsuri, citată în protocolul desecretizat.
„Eu aş atenţiona că există înainte de 2005 nişte hotărâri CSAT care au făcut echipe mixte. Nu comentez mai mult. Nu ştiu în ce fază s-au făcut.(...) V-aş ruga să vă uitaţi în lista de documente invocate, la hotărârea CSAT 0024 din 2004 privind cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public. Eu aş fi puţin atent la această hotărâre din 2004, când eu încă nu eram preşedinte”, a mai spus Băsescu.
Pe de altă parte, atribuirea etichetei de „legal” sau „ilegal” nu poate fi făcută foarte ușor, explică Băsescu, având în vedere că protocolul dintre SRI și PÎCCJ ar trebui pus față în față cu fiecare dispoziție legală invocată. Nu în ultimul rând, fostul șef al statului a ținut să menționeze că acest protocol nu a fost prezentat în timpul mandatelor sale.
„Dacă mă rugaţi să comentez protocolul pe fond, vă spun că cine vrea să-l comenteze, trebuie să citească toată legislaţia invocată. Aşa, aruncatul cu capul înainte, că protocolul e legal şi e foarte bine, cum făcea spălătorul Barbu la B1, care a venit cu găleata cu săpun. (...) Protocolul e important pentru că a marcat soarta instituţiilor şi a multor oameni din 2009 încoace. E un protocol care nu a fost adus la cunoştinţa preşedintelui sau a altor persoane. Dacă ar fi fost altfel, ar fi venit cineva de la serviciu sau de la Parchet să spună „Domnule preşedinte, ce Dumnezeu, nu vă aduceţi aminte?””,a încheiat Băsescu.