Protocolul SRI-ÎCCJ. Documentul care poate ascunde regulile sistemului paralel de justiție. Jurnalistul Dan Andronic: „Este o judecată înaintea judecății”

Protocolul SRI-ÎCCJ. Documentul care poate ascunde regulile sistemului paralel de justiție. Jurnalistul Dan Andronic: „Este o judecată înaintea judecății”

Duminică seara, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a vorbit despre problemele structurale pe care le are justiția din România, povestind un episod ilustrativ în care se făcea referire la dorința de condamnare a fostului premier Adrian Năstase. Jurnalistul EvZ, Dan Andronic a comentat aceste dezvăluiri, explicând pericolele care se ascund în spatele unui sistem care realizează „o judecată înaintea judecății”.

După ce Udrea a intrat în direct din Costa Rica la B1 TV, jurnalistul Dan Andronic și jurnalistul Florian Bichir au comentat, în context, dezvăluirile făcute de fostul ministru. Elena Udrea a vorbit despre un bilet al fostului șef al SRI, George Maior, despre care doar i s-a spus, în care erau menționate detalii despre cum fostul premier Adrian Năstase ar fi trebuit să fie condamnat cu executare . În bilețel, Năstase îi spunea lui Maior numele unor judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care ar fi vrut să îl condamne pe fostul premier. Biletul de pe biroul lui Maior a fost preluat de fostul adjunct al șefului SRI, gen. (r) Florian Coldea.

 

„Toată această poveste spusă de doamna Udrea, mi se pare esențial Adrian Năstase. Dacă nu confirmă întâlnirea cu Maior, nu avem decât o legendă. Într-adevăr, sunt elemente destul de puternice…

Ne puteți urmări și pe Google News

(...) Povestea cu Eduard Hellvig (actualul șef al SRI - n.r.) deja e știută.  A povestit-o voalat și Horia Georgescu (fostul șef al ANI - n.r.). Am avut de a face cu un sistem paralel. A funcționat după niște reguli stabilite în acele protocoale. Aștept și protocolul cu ÎCCJ, nu cred că e doar așa cum spun ei, inocent. Prin acel protocol s-ar putea să aflăm că existau probe care erau depuse la dosar, dar nu erau aduse la cunoștință inculpatului sau avocatului lui, doar judecătorului sau procurorului. S-ar putea să aflăm acest lucru. Practic, este o judecată înaintea judecății.

E un puzzle, trebuie să le punem cap la cap. În zona asta ne învârtim. Orice sistem are la bază egalitatea de arme. Dar dacă eu am în spate alte două dosare despre care eu nu știu, eu de ce mă mai zbat? Ne ducem într-o zonă pe care am văzut-o aplicată și în alte părți. (...)

Doctrina condamnării cât mai rapide este documentată în diferite studii. Tot ceea ce am aflat în ultimul an, de la chermezele vilelor operative ale SRI, întâlnirile dintre prim-ministru, procurorul șef al DIICOT… Am ajuns să ne obișnuim cu lucrurile astea și asta este dramatic. Iar o parte a societății ignoră aceste fapte. (...)

Să ne amintim că notele informative nu sunt probe. Înregistrările nu sunt probe. Sunt principii de drept. A funcționat un sistem care, ne dăm seama, a distrus justiția”, a explicat jurnalistul EvZ Dan Andronic.

Jurnalistul Florian Bichir este de părere că judecarea cazului în care este implicată Elena Udrea are toate șansele să determine rezultatul unor spețe de amploare similare.

„În funcție de cum se va judeca dosarul dvs, vom avea un precedent pentru celelalte care mai sunt”, a afirmat istoricul.