PROTOCOALELE SRI, DENUNŢATE în urma unor analize. Şeful Comisiei de control a SRI a explicat cum s-a ajuns la această situaţie

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Ţuţuianu, a anunţat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denunţarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate. Decizia vine după ce Eduard Hellvig a recunoscut în fața Comisiei aceste protocoale.

"SRI a încheiat protocoale începând cu anul 1992 la iniţiativa serviciului sau a altor instituţii din România, unele dintre ele au fost aprobate prin hotărâri ale CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, deci avem doi sau mai mulţi semnatari. Marea majoritate a acestor protocoale au caracter de secret de stat pentru că privesc obiective, resurse sau informaţii ale SRI. Au existat şi există protocoale încheiate cu Ministerul de interne, Ministerul Apărării Naţionale, cu SIE, cu STS, SPP, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comerţului, Ministerul Sănătăţii", a afirmat Ţuţuianu, după audierea în comisie a directorului SRI.

El a spus că Eduard Hellvig a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor care nu mai corespund realităţilor juridice.

"În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităţilor juridice şi nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii acestora, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul Justiţiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate", a precizat Ţuţuianu.

Potrivit lui Ţuţuianu, la şedinţă s-a reiterat nevoia unui cadru normativ modern, care să permită SRI să funcţioneze în condiţii optime.

"Legat de protocoalele încheiate între Parchete şi SRI, vă precizez că există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. El are la bază Legea 14/1991, Legea 51/1992, Codul de procedură penală, Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, Legile de organizare a DNA, DIICOT sau Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie. Există hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public, iar strategia de apărare 2015 2019 prevede încheierea unor protocoale interinstituţionale între instituţiile şi autorităţile care au rol în asigurarea securităţii naţionale", a menţionat Ţuţuianu.

Potrivit surselor EVZ, directorul Serviciului și adjuncții săi au depus documente la Comisie prin care s-a recunoscut existența protocoalelor cu Ministerul Public, prin diversele sale segmente, DNA, DIICOT și Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Audierile de azi de la Comsia SRI  au avut loc după ce în ultimele luni s-a vorbit despre aceste protocoale, făcute fără avizele CSAT sau CSM.

Alte puncte de pe ordinea de zi discutate în ședință au fost informarea privind derularea unor achiziții publice în cadrul SRI, consultări privind nevoia de adaptare a cadrului normativ privind securitatea națională, analiza proiectului de regulament de organizare și funcționare a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI și analiza mai multor petiții care au fost adresate Comisiei de persoane fizice. 

„Noi nu avem elemente care să ne conducă la ideea că unei persoane i-au fost încălcate drepturi și libertăți fundamentale, pe ceea ce avem astăzi. Cred că știți cu toții și vă mai dau un răspuns la o eventuală întrebare, astăzi, de exemplu, doamna Andreea Cosma, deputat PSD de Prahova, s-a adresat Comisiei cu o scrisoare prin care ne aduce la cunoștință mai multe lucruri. Nu am putut să luăm în discuție ceea ce reclamă doamna Cosma, pentru că înregistrarea scrisorii s-a făcut la ora 14:00, noi am avut ședință la ora 15:00. Ca urmare, și acest lucru îl vom discuta în ședința de săptămâna viitoare. Reclamă situația cunoscută de la Prahova, cu procurorul Mircea Negulescu, relațiile procurorului Mircea Negulescu cu actualul șef al SRI Prahova și predecesorul acestuia legat de instrumentarea unor dosare penale, inclusiv dosare penale în care dânsa sau membri ai familiei au calitatea de învinuit, de inculpat sau sunt trimiși în judecată”, a punctat Țuțuianu.