După ce, luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader i-a cerut, în manieră oficială, Procurorului general, Augustin Lazăr să desecretizeze protocoalele încheiate între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, șeful parchetelor a fost reticent. Lazăr a susținut inițial, marți, că este nevoie de o analiză de legalitate înainte de a lua o decizie, pentru ca, după câteva ore, să transmită ministrului justiției și Consiliului Superior al Magistraturi documentele clasificate, se arată într-un comunicat.
Potrivit informațiilor prezentate în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, comunicarea protocoalelor clasificate cu SRI a fost luată în urma deciziei CSM de marți.
„Având în vedere decizia luată astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate încheiate între instituțiile judiciare și Serviciul Român de Informații, precum și solicitarea ministrului justiției de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului Justiției, spre informare, potrivit prerogativelor constituționale și competențelor legale, precum și a principiului "nevoii de a cunoaște".
În continuare, la nivelul Ministerului Public este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații", se arată în comunicat.
Reamintim că, vineri, Klaus Iohannis a avut o primă reacție în legătură cu protocoalele SRI-DNA. Așadar, pentru prima dată, printr-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială se fac precizări importante în legătură cu acest subiect controversat, vehiculat de multe ori, de-a lungul timpului, în spațiul public. Președintele a adâncit și mai mult sămânța de scandal, spunând că aceste protocoale nu au fost aprobate de CSAT.
„În data de 19 martie 2018, ministrul justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza prerogativelor constituționale și a competențelor legale, comunicarea următoarelor aspecte:
- Dacă și câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pe de o parte și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte;
- Data încheierii și semnatarii respectivelor protocoale;
- Demararea procedurii legale de desecretizare a conținutului acestora”, potrivit anunțului făcut de Tudorel Toader.