Judecătorii din toată România continuă să protesteze împotriva intenției guvernului Orban, de a-i lăsa fără pensiile speciale.
La Cluj, instanțele suspendă pe bandă rulantă toate procesele care au ca termen perioada 22-28 februarie. Judecătorii susțin că protestul lor vizează intenția guvernului de a anula acordarea pensiilor speciale, după o perioadă de activitate de 25 de ani. În prezent mai sunt judecate doar câteva dosare legate de minori și dosarele penale cu arestați. Magistrații protestează din cauza intenției parlamentului de a adopta legea care duce elimina pensiilor de serviciu. Ar urmă să dispară și posibilitatea că judecătorii și procurorii să nu se mai poată pensiona după 25 de ani de activitate.
Și judecătorii de la Tribunalul București continuă să protesteze și spun că efortul bugetar ”uriaș” la care se referă Guvernul, este unul mult mai mic, fiind în realitate de 400 de milioane de lei. ”Ceea ce ne nemulţumeşte este modul în carea Puterea Legiuitoare înţelege să aşeze pe ordinea de zi, în data de 28 ianuarie, un proiect de eliminare a pensiilor de servicu ale magistraţilor, considerate ca fiind pensii speciale. Trebuie făcută sublinierea că pensia magistraţilor nu este o pensie specială, ci una bazată pe contributivitate, în parte, şi această reglementare datează în România din 1997, dar sediul ei la nivel internaţional îl găsim în două rezoluţii ale Adunării Generale NATO din 1985. Mai apoi, la nivel european, există mai multe reglementări, începând din 2001, prin care statutul magistraţilor, tocmai pentru că este caracterizat prin numeroase incompatibilităţi şi interdicţii de-a lungul unei vieţi profesionale, are ca o compensare acest drept la pensie de serviciu”, a spus Laura Andrei, președintele Tribunalului București.
Greva de la Tribunalul București afectează interesele judiciare ale unui număr important de votanți. În fiecare zi, la toate secțiile Tribunalului București sunt trecute în portalul instanțelor de judecată, la rubrica ședințe, peste 2.000 de dosare, fiind vizate un număr minim de 10.000 de justițiabili.
La instanțele din Timișoara, greva este în plin avânt, magistrații fiind în deplin consens cu restul colegilor lor din România. „Se induce ideea că, dacă se trece de pensia de serviciu, se pot plăti alocațiile dublate pentru copii, efortul bugetar estimându-se la șase miliarde pentru acest an. Mă întreb, cei 400 de milioane pentru pensiile magistraților vor putea satisface această cerință?”, a spus judecătorul Cristian Pup, de la Curtea de Apel Timișoara.