Protestele față de introducerea permiselor sanitare se extind în Europa. Sute de mii de manifestanți din trei țări au ieșit în stradă

Protestele față de introducerea permiselor sanitare se extind în Europa. Sute de mii de manifestanți din trei țări au ieșit în stradă

Circa 200.000 de francezi au ieșit în stradă în acest weekend pentru a protesta față de planurile guvernului de a introduce permisele sanitare și vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în domeniul sănătății.

„Personal, nu sunt vaccinat și nu voi fi", a declarat un protestatar pentru Euronews. „Nu contează ce ne este interzis să facem, să mergem la magazine, piscine, cinematografe... Nu contează ... Viața nu are preț. Libertatea, tocmai asta, libertatea de a nu fi vaccinat și de a nu ceda șantajului guvernului ".

La Paris, demonstrațiile au degenerat în ciocniri între manifestanți și poliție

Trei polițiști au fost răniți, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției. Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că 19 manifestanți au fost arestați, dintre aceștia 10 la Paris.

A fost al treilea weekend consecutiv în care oamenii care se opun noilor măsuri președintelui Emmanuel Macron au ieșit în stradă, într-o demonstrație neobișnuită de hotărâre într-o perioadă a anului în care mulți sunt preocupați numai de vacanța de vară. Grav pentru președintele francez Macron este că numărul manifestanților a crescut constant de la începutul protestelor, amintind de protestele „vestelor galbene”, care au început la sfârșitul anului 2018 ca o mișcarea împotriva impozitelor pe combustibil și a costului vieții.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Creăm o societate segregată și cred că este incredibil să facem acest lucru în țara drepturilor omului”, a declarat o profesoară care manifesta la Paris reporterilor France 24.

Manifestațiile se extind în Italia și Elveția

Permisele sanitare nu au stârnit revoltă numai în Franța, ci s-au extins și dincolo de granițele Hexagonului, în Elveția și Italia. În țara cantoanelor, opoziția față de permise și vaccinare nu este la fel de puternică. Totuși, mai mult de 4.000 de oameni s-au adunat la Lucerna pentru a protesta față de orice tip de restricție împotriva celor nevaccinați. La fel ca manifestanții din Franța, ei văd în această mpăsură un atac la adresa libertăților civile

La Roma au fost organizate două proteste la Roma. Unul a fost organizat de grupuri politice care se opun restricțiilor, iar cealălalt de proprietarii de baruri și restaurante. Premierul italian Mario Draghi a calificat mesajul anti-vaccinare al unor lideri politici cu „un apel la moarte”.

Cum se obține permisul sanitar și de ce au italienii și francezii nevoie de el?

Permisul sanitar francez va fi necesar la intrarea în muzee, cinematografe și obiective turistice. El va intra în vigoare pentru restaurante șpe 9 august. Pentru a-l obține, oamenii trebuie să fie complet vaccinați, să aibă un test negativ recent sau dovada că s-au recuperat recent din COVID-19.

Cerințele din Italia sunt mai puțin stricte. Este necesară o singură doză de vaccin și se aplică cinematografelor, stadioanelor, muzeelor ​​și altor locuri de adunare începând cu 6 august. Se are în vedere extinderea cerinței de a prezenta un astfel de certificat pentru transportul pe distanțe lungi. Pe lângă dovada vaccinăriim italienii îl pot obține prezentând un test negativ făcut în ultimele 48 de ore sau dovada că au făcut boala în ultimele șase luni și s-au recuperat.

Cererea de vaccinuri în Italia a crescut cu până la 200% în unele regiuni după ce guvernul a anunțat intrpducerea acestui certificat numit și Green Pass, potrivit comisarului special al țării pentru vaccinări.

În Franța, aproape 5 milioane au primit o primă doză și mai mult de 6 milioane au primit o a doua doză în cele două săptămâni după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat că restricțiile vor fi extinse la restaurante și multe alte locuri publice. Înainte de aceasta, cererea de vaccinare scădea de săptămâni.

Un total de 15% dintre italieni rămân rezistenți la apelurile guvernului privind vaccinul: 7% se declară indeciși și 8% ca fiind anti-vaccin, potrivit unui sondaj realizat de SWG. Sondajul efectuat pe 800 de adulți, efectuat în perioada 21-23 iulie, are o marjă de eroare de plus sau minus 3,5 puncte procentuale.

Cele mai mari motive pentru a ezita sau a refuza vaccinarea, sunt temerile de efecte secundare grave și îngrijorarea că vaccinurile nu au fost testate în mod adecvat. Alți 25% dintre respondenți spun că nu au încredere în medici, 12% susțin că nu se tem de virus, iar 8% neagă că acest virus există, scrie France 24.