Protestele anti-Gaza divizează Europa

Zeci de mii de protestatari s-au adunat astăzi la Madrid şi Londra pentru a cere încetarea acţiunilor militare din Orientul Mijlociu. Pacifismul european s-a scindat însă la capitolul "vinovaţi".

Deşi aparent unite de mesajul pacifist comun, cele două acţiuni s-au diferenţiat prin “mijloacele” convocate. Dacă în capitala Spaniei, demonstranţii au afişat mesaje anti-Israel, acuzând de genocid interveneţia armată în Fâşie, la Londra protestatarii au susţinut că palestinienii trebuie să-si asume responsabilitatea pentru izbucnirea conflictului.

Ambasada israeliană din Madrid a emis un comunicat, catalogat de CNN ca “neobişnuit”, în care critică demersul contestatar, blamând aplicarea “dublului standard”. “De ce au tăcut demonstranţii când Hamas lansa rachete împotriva civililor israelieni”, se întreabă retoric diplomaţii evrei.

La polul opus, mulţimea adunată în Piaţa Trafalgar din capitala Marii Britanii, a cerut încetarea ostilităţilor, nuanţând însă mesajul: “Hamas trebuie să spună “da” păcii”. Mai mult, participanţii au declarat că cifrele victimelor nu trebuie interpretate ca fiind disproporţionate, deoarece israelienii au fost îndeajuns de norocoşi încât să-şi părăsească locuinţele înainte ca acestea să fie lovite de rachetele palestiniene.

Acţiunea iniţiată de comunitatea evreilor din capitala engleză vine după ce, ieri, un marş pro-palestinian a degenerat violent în faţa ambasadei israeliene din Londra. Proteste similare s-au desfăşurat la Belfast, Newcastle şi Southampton.

“Pacificarea s-ar putea produce peste o sută de ani sau astăzi. Totul depinde de decizia Hamas şi a celor care îi înarmează. Pentru binele copiilor Israelului şi pentru binele copiilor palestinieni, cerem ca pacea să vină astăzi”, Rabinul şef al Marii Britanii, Jonathan Sacks