Evenimentul Zilei > International > Proteste violente în Israel. Polițiștii au intervenit cu gaze lacrimogene. Militarii au fost chemați de urgență FOTO
Proteste violente în Israel. Polițiștii au intervenit cu gaze lacrimogene. Militarii au fost chemați de urgență FOTO

Proteste violente în Israel. Polițiștii au intervenit cu gaze lacrimogene. Militarii au fost chemați de urgență FOTO

Proteste violente în Israel, pe fondul numărului mare de victime palestiniene. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva cetățenilor protestatari. Militarii au intervenit și ei, după ce mai multe persoane au început să arunce cu petarde în oamenii legii și să dea foc la obiecte din jur.

Conflictele se întețesc în Israel. Minoritatea arabă din Israel s-a adunat la Poarta Damascului pentru a-și exprima solidaritatea față de palestinieni, în contextul conflictului armat violent dintre grupările teroriste palestiniene și forțele militare israeliene, care s-a răspândit și în Cisiordania.

Proteste în Israel. Militarii au intervenit

Minoritatea arabilor din Israel, care reprezintă 21% dintre cetățenii Israelului, au protestat în ziua de 18 mai în Orașul Vechi al Ierusalimului. Protestele au condus la nașterea unor manifestații publice care s-au transformat în confruntări violente între Israel și Cisiordania, care ajunsese ocupat de mai mulți palestinieni. 

Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care se aflau la aproximativ jumătate de km de Muntele Templului, unul dintre cele mai importante locuri religioase din Vechiul Oraș al Ierusalimului.

Militarii israelieni au intervenit la locul protestelor, după ce mai mulți cetățeni au început să atace agenții de poliție cu praștii cu petarde și dădeau foc la obiecte din jur. 

Protestatarii de la Poarta Damascului au fost și ei atacați cu gaze lacrimogene de către agenții de poliție israelieni. 

Doi ofițeri ai forțelor militare israeliene au fost împușcați în picioare, la aproximativ 16 km de așezarea israeliană Beit El din Cisiordania, în timp ce sute de palestinieni protestau la intrarea orașului Ramallah din Cisiordania. Aceștia sunt în viață, însă prezintă răni ușoare, potrivit declarațiilor autorităților locale, notează Daily Mail.  

Ce a dat naștere protestelor

Numărul mare de decese din rândul civililor palestinieni au stârnit revolte. Protestele au pornit pe fondul celor 212 palestinieni uciși din cauza atacurilor venite din partea Israelului, printre care se numărau mai mulți copii.

În total, de lunea trecută până astăzi, 212 palestinieni au murit în Fâșia Gaza, printre care se numără 61 de copii. Forțele militare israeliene susțin că printre cetățenii care au căzut victimele atacurilor lansate, se numărau 120 de membri ai grupării teroriste Hamas și 25 de membri ai Jihadului Islamic. 

În urma atacurilor din partea grupării teroriste, zece civili israelieni au fost uciși, printre care și un copil, notează Daily Mail. 

Israel nu a ținut cont de solicitările SUA 

Înainte de izbucnirea protestelor, armata israeliană IDF a anunțat că 60 de locații din Gaza au fost atacate pe timp de noapte, ca urmare a poziției prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a promis că nu va cruța grupările teroriste. 

Atacurile au avut loc în ciuda solicitărilor venite din partea președintelui SUA care vizau încetarea atacurilor, mai ales în contextul creșterii numărului de persoane civile ucise. 

Pe de altă parte, Joe Biden este acuzat că are mâinile mânjite de sânge. Acuzațiile președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la adresa președintelui SUA vin în contextul în care Biden ar fi acceptat să vândă arme Israelului.

Premieră în Gaza. Niciun deces în urma atacurilor israeliene

Cadrele medicale din Fâșia Gaza au transmis că nu dețin informații referitoare la vreo victimă în urma atacurilor Israelului de peste noapte.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul de brigadă Hidai Zilberman, a spus că forţele militare vor continua să acționeze împotriva Gaza, în acord cu o listă de ţinte pregătită, în următoarele 24 de ore.

„IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) nu vorbesc despre un armistiţiu. Ne concentrăm pe atacuri”, a spus generalul, potrivit Agerpres.

Locuitorii din Gaza au numărat 60 de atacuri israeliene în cursul nopţii. Oficiali ai ambelor tabere au afirmat anterior că unele dintre victimele din Gaza au fost îngropate în dărâmăturile de la clădiri şi buncăre prăbuşite, prin urmare este greu să se stabilească un bilanţ clar pentru moment.