Editura Evenimentul si Capital

Proteste în Italia pentru o biserică dată comunității ortodoxe române

Autor: | | 6 Comentarii | 1256 Vizualizari

Una dintre cele mai vechi biserici din Asti, legată de istoria orașului și îndrăgită de mulți localnici, a fost cedată de Dieceză numeroasei comunități ortodoxe române. Un gest care sosește în Săptămâna pentru unitatea creștinilor proclamată de papa Francisc, o «îmbrățișare ecumenică» între catolici și numeroasa comunitate română care numai în oraș numără circa 2500 de credincioși.Vestea a fost primită însă cu dezamăgire și câteva proteste din partea enoriașilor de la Biserica Santa Maria Nuova, scrie La Stampa.

Părintele paroh de la Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Asti, Marius Trifina, prezentase o cerere la Curia episcopală pentru a avea o biserică proprie. Încredințarea va avea loc în mod oficial pe timpul duminicii de Paște în aprilie. Concesiunea se acordă pe 10 ani.

Astfel a fost făcut de episcopul de Asti, mons. Francesco Guido Ravinale: «În curând va fi posibil să se acorde o clădire care cu siguranță ne este foarte dragă, dar tocmai din acest motiv va fi motiv de mare bucurie, știind-o încredințată unei comunități numeroase și practicante. Suntem siguri că va fi bine conservată și în special suntem conștienți că am efectuat un frumos gest de ecumenism al amiciției, balsam prețios pentru a contribui la vindecarea, chiar și numai în mică măsură, a rănilor unui creștinism divizat».

Biserica Santa Maria Nuova este în inima orașului, alături de vechiul spital. Este unul dintre monumentele cele mai vechi ale orașului, a fost ridicată la finele secolului IX. Clopotnița are forme în stil roman. Pe altarul central este găzduită marea pictură a lui Gandolfino da Roreto din 1496. Printre enoriașii iluștri figurează dieteticianul Giorgio Calabrese, mereu prezent la slujba de duminică. Santa Maria Nuova este și unul dintre cartierele istorice participante la cursa de cai ”Palio di Asti” pe care din 1968 a câștigat-o de cinci ori. Referentul este preotul Giuseppe Gallo care precizează: «ne vom rezerva oricum utilizarea extraordinară a bisericii pentru ocazii speciale precum binecuvântarea calului participant la cursă și pentru alte ocazii speciale».

Alegerea de a concesiona ortodocșilor acest edificiu este motivată și de prezența casei parohiale, unde se va duce să trăiască preotul Marius cu soția și cei trei copii, dar și pentru că este în măsură să găzduiască un număr mai mare de credincioși. Ortodocșii de partea lor se angajează să întrețină clădirea care necesită lucrări urgente.

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI