O pungă de cadouri, în care se aflau o pereche de cizmulițe pentru copii și una de bocanci, ambele pline de noroi, a fost așezată sâmbătă în fața porții companiei de apă Apa Prod SA Deva. Făptașul este primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, care a decis să protesteze astfel față de modul în care acest operator verifică lucrările la infrastructura de apă și canalizare din localitate. ''Am adus două perechi de papuci cu câte o bâtă în ele pentru că astăzi este sărbătoarea Sfântului Nicolae și ar trebui să fie curate pentru a primi ceva în ele'', a declarat edilul.
''Este un mod simbolic de a protesta față de felul în care societatea Apa Prod SA Deva monitorizează proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiul Brad. Aproape 20 de kilometri de străzi, pe care se execută aceste lucrări, sunt afectați foarte grav. Practic, nu mai există un sistem rutier și au rămas doar străzi de pământ pe care sute de oameni circulă la școală sau la servici. Am adus două perechi de papuci cu câte o bâtă în ele pentru că astăzi este sărbătoarea Sfântului Nicolae și ar trebui să fie curate pentru a primi ceva în ele'', a spus Cazacu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, constructorii care lucrează la rețeaua de canalizare și alimentare cu apă nu au mai adus străzile la forma inițială, făcându-le impracticabile odată cu venirea ploilor și a sezonului rece.
''Aceste străzi au devenit niște gropi imense de mocirlă, sunt 20 de kilometri de noroi în municipiul Brad. (...) Primim sute de reclamații de la cetățeni despre modul în care arată aceste străzi. Copiii fac poze dimineața și le pun pe facebook și spun că acela este drumul pe care merg la școală. Este rușinos'', a adăugat edilul.
În context, el a precizat că autoritățile locale nu se opun proiectelor de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare, mai ales că proiectul în discuție este unul de amploare, derulat de compania regională de apă cu ajutorul unor fonduri europene nerambursabile.
În replică, directorul companiei Apa Prod SA Deva, Victor Arion, a susținut că lucrările de infrastructură sunt derulate prin două firme care au câștigat lucrarea de execuție.
''Avem o problemă cu constructorul din punctul de vedere al refacerii drumurilor. (...) Nu vom deconta nicio lucrare dacă nu nu avem viza primăriei'', a spus Arion, care a menționat că firmele în cauză nu mai pot deschide noi fronturi de lucru până nu vor reface străzile pe care au introdus deja rețelele de apă și canalizare.
Arion a mai spus că străzile afectate erau pavate cu piatră cubică sau erau acoperite cu macadam.
Totodată, el a adăugat că cele două firme au fost amendate cu 8.000 de lei pentru că nu au adus încă străzile la starea inițială, precizând că acestea au prezentat un grafic de reabilitare prin care se obligă că vor executa lucrările necesare în limita a 100 de metri pe zi.
Valoarea proiectului de extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiul Brad este de 16 milioane de euro. Lucrările au început în aprilie și ar trebui să se încheie anul viitor.