Pușcăriașii sunt revoltați că instanțele le refuză constant cererile de eliberare condiționată la care au dreptul, în ciuda recomandărilor date de comisiile de penitenciar. Din septembrie, va intra în vigoare decizia-pilot a UE prin care România va fi amendată cu 80 milioane de euro, din cauza suprapopulării penitenciarelor și nerespectarea condițiilor minime la un trai decent.
Jurnalistul Bogdan Berneanu, condamnat la închisoare pentru infracțiuni economico- financiare și încarcerat la închisoarea Pelendava, de lângă Craiova, ne-a trimis la redacție, prin curierat, un colet tulburător. În speță, este vorba de o poșetă confecționată artizanal de pușcăriașii de la Pelendava, din tăieturi din ziare plastificate și o scrisoare deschisă, ambele adresate doamnei Raluca Prună, ministrul Justiției.
Deținuții în numele cărora semnează Bogdan Berneanu, în calitate de „reprezentant literar”, își doresc, prin acest gest, să-i atragă atenția ministrului Justiției, asupra faptului că, în ciuda ultimatului UE, care avertizează că din septembrie România va fi amendată cu 80 de milioane de euro pe an, din cauza suprapopulării penitenciarelor, instanțele refuză să analizeze cerererile bine întemeiate de eliberare condiționată. Mai mult, că acestea refuză să țină cont de recomandările comisiilor penitenciare și că fixează termene foarte lungi.
Redăm mai jos, integral și în facsimil, epistola deținuților de la Pelendava. Totodată, anunțăm că vom face demersurile necesare ca, în cel mai scurt timp, atât poșeta cât și scrisoarea să ajungă la doamna Raluca Prună.
Epistola deținuților olteni
„D-nă ministru, În locul unui strigăt de revoltă dintre gratii ori al clasicului refuz de hr ană, vă oferim o mostră din preocupările creative ale deținuților din închisoarea Pelendava, sperând că astfel vă vom îndrepta atenția asupra celei mai active surse de suprapopulare a penitenciarelor din zona Olteniei: Judecătoriile locale. Cea de la Craiova în mod cu totul special, pentru că aici secția penală acționează ca o mașină de tipărit amânări în cazul eliberărilor condiționate, iar asta în ciuda eforturilor dvs. de a feri bugetul public de consecințele nefaste ale unei decizii-pilot care vizează, întâi de toate, suprasarcina spațiilor de detenție.
Vorbim despre sute de hotărâri de amânări tipizate numai în ultimele patru luni, despre amânări excesiv de lungi și, în mare parte, nejustificate, amânări care produc efecte nicicum compatibile cu proiectul dvs. de umanizare a sistemului penitenciar – de la o zi la alta, numărul deținuților pe metru crește proporțional cu plângerile acestora către CEDO.
Stimată doamnă ministru, închisorile din România au nevoie de o gură de aer și un contur de așezământ uman. Pentru depopulare și retușuri morale, aveți la îndemână soluții legislative rapide, dar și repere sănătoase în state europene cu democrație temeinic însușită, acolo unde, între altele, eliberarea condiționată devine o formalitate procedurală de îndată ce comisia penitenciară o hotărăște. Asta, desigur, dacă nu cumva se arată mai atractiv, mai aproape de sistemul nostru justițiar, modelul Erdogan. Fiindcă atunci, deținuții s-ar alinia la apelul resemnării și nu ar mai răzbate o șoaptă despre nevoia celor 6m3 de aer pe cap de om încarcerat.
Cu stimă, reprezentant literar al deținuților de la secția I Pelendava, Bogdan Berneanu”
Vorbele Ralucăi Prună au „dat foc” pușcăriilor
O statistică a MJ arată că, din anul 2008, până în luna mai 2016, 837 de persoane au murit în puşcării sau în arest preventiv. Ceea ce înseamnă că în pușcăriile românești moare câte un deținut la aproape fiecare trei zile. Printre cauzele deceselor se numără „cauze medicale”, sinuciderea şi crima. Într-un interviu din luna iunie a.c, ministrul Prună spune ca Italia a fost condamnată la plata a 8 euro pe zi, pe cap de deținut, din cauza condițiilor din închisori și susține că în fiecare din cele 36 de penitenciare din Romania sunt probleme în ce privește spațiul de minim patru metri pătrați de care ar trebui să se bucure un deținut. „Eu cred că sunt în toate penitenciarele camere în care nu se respectă standardele minime și când spun asta mă refer numai la cei patru metri pătrați de deținut. În fiecare penitenciar există, de exemplu, camere în care se respectă asta pentru că am persoane condamnate care și-au obținut dreptul la patru metri în instanță și atunci penitenciarul trebuie să execute hotărârea și oferă patru metri înghesuindu-i pe ceilalți încă și mai mult”, a recunoscut Raluca Prună. Ministrul Justiției a mai pronunțat și cuvintele „grațiere” și „amnistie”, vorbe care au aprins focul, acum o lună, atât la propriu, cât și la figurat, în aproape toate pușcăriile din țară. Deținuții au făcut greva foamei, s-au urcat pe acoperișurile penitenciarelor și au făcut tămbălău în toate felurile cu putință. Nu s-a schimbat nimic.