Protest în Capitală

Aproape 20.000 de oameni protestează astăzi în stradă pentru a trage un semnal de alarmă prinvind salariile mici şi condiţiile grele de muncă din România.

10:20 Federaţia "Spiru Haret" îl atacă pe Tăriceanu

Federaţia Spiru Haret îl va da în judecată pe Călin-Popescu Tăriceanu pentru că se opune majorării salariilor din învăţământ.

Sindicaliştii din educaţie au depus plângeri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a miniştrilor Economiei şi Finanţelor şi Educaţiei, Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei, pentru afirmaţiile privind salariile bugetarilor, anunţă Mediafax.

"Este un nou tip de mineriadă, o mineriadă împotriva intelectualilor" a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei "Spiru Haret", citat de RTV, după ce Tăriceanu a spus că majorarea salariilor profesorilor nu poate fi făcută întrucât nu există resurse. Totodată Nistor a precizat că îl vor da pe premier în judecată.

De asemenea, Federaţia "Spiru Haret" a trimis Preşedintelui României, Senatului şi Camerei Deputaţilor materiale detaliate prin care a solicitat celor trei instituţii să ceară urmărirea penală a primului ministru, a ministrului Finanţelor şi a ministrului Educaţiei.

11:00 Sindicaliştii au ieşit în Piaţa Constituţiei şi se îndreaptă spre Palatului Parlamentului.

"Suntem departe de conceptul de muncă decentă în România", a declarat Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, citat de RTV.

Sindicaliştii susţin că doar 15% dintre cei cinci milioane de angajaţi din România lucrează în condiţii decente întrucât, în cele mai multe cazuri, condiţiile de la locul de muncă le pun sănătatea sau viaţa în pericol.

"Salariile românilor preiau 31% din PIB, faţă de Austria, Franţa sau Germania, unde ajung la 60% (...) Orice salariat din România care lucrează cu salariul minim pe economie este considerat sărac, după principiile europene", a precizat Petru Dandea, potrivit aceleiaşi surse.

Sindicaliştii apreciază că salariul minim pe economie ar trebui să fie de cel puţin 900 de RON şi nu de 540, cât este acum.

Mitingul organizat marţi în Capitală va strânge sindicalişti din patru confederaţii sindicale: Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia şi CSDR.

11:15 Cadrele medicale cer majorarea salariilor cu 60%

Sindicatele din sănătate nu au primit nici un răspuns concert din partea ministrului Sănătăţii cu privire la cererea de majorare a salariilor cu 50 până la 60%. Intâlnirea lui Eugen Nicolăescu cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas a fost una foarte scurtă.

"Am convenit să ne vedem poimâine în cadrul Biroului Executiv al Sanitas şi probabil că în cadrul Biroului voi face o informare asupra situaţiei financiare pe care România o are şi pe care poate s-o suporte din punctul de vedere al drepturilor salariale", a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. 

Liderii confederaţiei sindicale consideră că pretenţiile salariale ale profesorilor şi funcţionarilor publici sunt exagerate şi creează nemulţumiri în rândul altor categorii de bugetari, precum cei din sistemul sanitar, care vor dori, la rândul lor, o majorare substanţială a salariilor.

12:00 Sindicaliştii au ajuns pe Calea 13 Septembrie şi îşi continuă protestul în jurul Palatului Parlamentului

12:30 Circulaţia este blocată în Piata Constituţiei, dar şi pe traseul Bulevardul Libertăţii – Strada Izvor - Calea 13 Septembrie. Pentru a evita blocajele în trafic, Poliţia Rutieră recomandă conducătorilor auto următoarele trasee ocolitoare: Calea 13 Septembrie – Bulevardul Tudor Vladimirescu – Şoseaua Viilor – Strada Dr. C. Istrate – Bulevardul Mărăşeşti – Bulevardul Dimitrie Cantemir sau Şoseaua Panduri – Strada Dr. Reiner – Bulevardul Eroilor – Strada Ştirbei Vodă.

14:45  Sindicatele din învăţământ îşi continuă protestul Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ spun că revocarea din funcţie a ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, nu va rezolva problemele din educaţie.

Ei vor continua acţiunea de protest împotriva lui Adomniţei, chiar dacă nu mai este la conducerea ministerului, anunţă Mediafax.

15:15  Guvernul cheamă sindicatele la consultări Vineri, la ora 13:00, marile confederaţii sindicale sunt invitate la Guvern. Potrivit acestuia, discuţiile se vor axa pe implicaţiile crizei financiare mondiale.   Ştire actualizată la ora 15:15.

Citiţi şi:

Ultima strategie a lui Tăriceanu: fuga din faţa leului Premierul Tăriceanu, faţă în faţă cu Salariada Tăriceanu: "Majorarea salariilor s-a făcut fără resurse"

Tăriceanu nu are bani pentru majorarea salariilor

Guvernul s-a înecat cu pomana electorală