Concret, printre nemulţumirile acestora, se mai numără şi declaraţiile ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la recomandarile raportului GRECO, dar şi la schimbările aduse codurilor penale şi codului civil, scrie Mediafax. 

Ei susțin că procedura de legiferare a Codului penal, a Codului de procedură penală şi a Codului de procedură civilă este „netransparentă” şi „neprevizibilă”, precizând că, în viziunea lor, doar “se mimează un dialog” cu reprezentanţii sistemului judiciar.

Totodată, aceştia atrag atenţia şi asupra Legii privind statul magistraţilor, susţinând că şi în acest caz procedura este netransparentă şi că este o încercare “de a intimida judecătorii şi procurorii din România, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus în infracţiuni cu pedepse având limite apropiate de cele prevăzute pentru infracţiunea de omor (spre exemplu, infracţiunile prevăzute la art.2801 – Reaua credinţă şi art.2802 – Grava neglijenţă)”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, joi, că a fost stabilit termenul de 21 mai pentru depunerea amendamentelor la Legea privind statutul magistraţilor, iar a doua zi va fi depus raportul Comisiei speciale pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Întrebat dacă ar fi necesară aşteptarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia, înaintea adoptării modificărilor la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Tăriceanu a spus: "Controlul de constituţionalitate făcut de CCR integrează întotdeauna recomandările Comisiei de la Veneţia. Deci solicitarea care a fost adresată Comisiei este numai o procedură care încearcă să încetinească sau să amâne cât mai mult intrarea în vigoare a legii, ceea ce din punct de vedere procedural este posibil, dar nu mi se pare corect".

 

Te-ar putea interesa și: