Indiferent ca plecati in vacanta la mare ori la munte, trebuie sa luati cu voi o crema de protectie impotriva soarelui. De preferat sunt cele cu factor de protectie intre 15 si 23.
Daca este prima zi de expunere la soare, este indicat ca factorul de protectie sa fie mai mare. In cazul in care faceti numai plimbari, este suficient sa folositi o crema cu factor de protectie mai mic. Barbatii sunt mai rezistenti decat femeile la soare, dar cremele de protectie pot fi aplicate indiferent de sex.
Si pe vreme innorata
Din cauza subtierii stratului de ozon, soarele a devenit foarte agresiv, asa ca nu ar fi rau sa va protejati permanent, inclusiv atunci cand afara este innorat. Astfel, preveniti imbatranirea prematura a pielii si, totodata, va feriti de cea mai periculoasa afectiune a pielii, cancerul. Daca aveti pielea inchisa la culoare inseamna ca veti fi ceva mai protejati de razele nocive ale soarelui. Totusi, nu este cazul sa renuntati definitiv la crema de protectie. Tenul creol nu va fereste definitiv de cancerul de piele.
Un tricou umed e ineficient
Chiar daca stati la soare dimineata si incercati sa va bronzati treptat, tot este bine sa folositi cremele si uleiurile protectoare. Daca folositi un produs impotriva radiatiilor ultraviolete, nu inseamna ca nu va veti bronza deloc. Important este sa aplicati uniform crema si pe toata suprafata corpului.
In cazul in care v-ati ars pielea si decideti sa stati la plaja purtand un tricou deschis la culoare, trebuie sa stiti ca acesta ofera un factor de protectie mai mic de 7 sau numai de 3 daca este umed.
Specialistii spun ca hainele ude isi pierd cam o treime din protectia solara. In acest caz, tot crema de sub tricou va salveaza. Cum produsul nu se mentine toata ziua pe piele, este nevoie sa il reaplicati la fiecare doua ore si imediat dupa ce ati iesit din apa sau ati facut sport pe plaja, transpirand din abundenta.
Pentru adolescenti
Crema de protectie impotriva soarelui trebuie folosita indiferent de varsta. La copii, aceasta ar putea avea un factor de protectie UV de 50. Adolescentii nu ar trebui sa se bazeze pe faptul ca au pielea rezistenta. Crema de protectie solara nu le provoaca acnee, iar pe fete nu le impiedica sa isi aplice farduri pe fata.
Pentru mai multa siguranta, atunci cand cumpara un produs de protectie solara e bine ca adolescentii sa intrebe la farmacie daca este sau nu comedogen (care provoaca acnee). In caz ca nu veti fi lamuriti, cititi cu atentie etichetele si alegeti un produs ce contine mai putin ulei. In general, cremele anti-UV sunt foarte grase.
Cu machiaj sau fara?
Daca doriti sa va machiati, aplicati intai crema de protectie, apoi fondul de ten, pudra si in cele din urma fardul de obraji. Buzele trebuie si ele ingrijte cu un balsam special, cu factor de protectie ridicat. Barbatii care nu suporta cremele de protectie pot alege in schimb spray-uri. Au acelasi efect, se aplica usor si au un miros placut.
Pentru cei sensibili
Purtati haine care va apara de soare
> Daca aveti o piele sensibila sau sunteti alergici la soare, va puteti cumpara haine care ofera protectie impotriva radiatiilor ultraviolete; acest lucru il puteti gasi specificat pe eticheta.
> Hainele deschise la culoare, cu o tesatura cat mai densa, protejeaza cel mai bine de razele soarelui;
> Nu stati la soare intre 10.00 si 16.00!
> Purtati ochelari de soare si palarii cu boruri largi!
> Folositi umbrelele de plaja!