Evenimentul Zilei > EVZ Special > Propunerile coaliției la TVR au scindat clasa politică. PSD se duce la CCR
Propunerile coaliției la TVR au scindat clasa politică. PSD se duce la CCR

Propunerile coaliției la TVR au scindat clasa politică. PSD se duce la CCR

PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Hotărârile Parlamentului privind numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR.

În sesizările depuse, PSD menţionează că Hotărârile Parlamentului prin care a fost numită Ramona Săseanu director general interimar, la Societatea Română de Televiziune şi, respectiv, Liviu Popescu director general interimar la Societatea Română de Radiodifuziune au fost emise cu încălcarea art. 1 alin. (2) şi (5) din Constituţie.

Social-democraţii consideră că nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de lege în privinţa numirii celor doi, încălcându-se şi alin. (3) şi (5) ale art. 1 din Legea fundamentală, care prevăd că România este stat de drept, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Ramona Săseanu şi Liviu Popescu au fost numiţi pe 11 mai, de Parlament, directori generali interimari ai SRTv, respectiv SRR, după ce plenul a respins rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară pe anii 2017, 2018, 2019.

„În mod abuziv, deşi ora era înaintată, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au hotărât convocarea Birourilor permanente reunite în vederea sesizării celor două comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate propunerea de numire a unui director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. La insistenţele Grupului parlamentar PSD a fost acordat un termen foarte scurt, contrar tuturor cutumelor parlamentare, de o oră pentru a oferi posibilitatea altor candidaţi să-şi depună candidatura. Împotriva dispoziţiilor regulamentare şi legale, comisiile în aceeaşi zi au înaintat avizul comun prin care au analizat trei candidaturi depuse şi au propus plenului reunit, numirea în funcţia de director general interimar a doamnei Ramona Săseanu”, se arată în contestaţia PSD depusă împotriva numirii Ramonei Săseanu interimar în fruntea SRTv.

Potrivit documentului trimis de social-democraţii la CCR, la SRTv „a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia”.

„Singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia”, se mai arată în contestaţie.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: