Propunerea legislativă referitoare la intrarea în insolvenţă a Televiziunii publice, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost adoptată tacit, azi, de Camera Deputaţilor.
Potrivit propunerii legislative pentru completarea art. 27 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, prin derogare de la legea insolvenţei, cele două societăţi nu pot intra în faliment, iar Consiliul de administraţie al instituţiei vizate îl desemnează administrator special pe preşedinte-director general. Tăriceanu propune ca intrarea în insolvenţă să se decidă cu votul majorităţii membrilor CA, care vor formula cererea de deschidere a acestei proceduri.
Cererea va fi semnată de preşedinte-director general, însoţită de o serie de documente privind situaţia financiară şi bunurile instituţiei, un plan de restructurare a activităţii şi o listă a creditorilor. În proiect se precizează că restructurarea activităţii nu poate viza închiderea sau desfiinţarea studiourilor teritoriale şi emisiunile dedicate minorităţilor naţionale.
"Având în vedere riscul iminent al intrării în incapacitate de plată şi al imposibilităţii de a susţine activitatea curentă, întrucât SRTV vizează interesul general public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară, propunem modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, astfel încât societăţii să îi fie aplicabile dispoziţiile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest sens.
Termenul pentru dezbatere şi vot final - 23 mai - fiind depăşit, propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (2) din Constituţie şi ale art. 113 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.