Evenimentul Zilei > Social > Proprietățile benefice ale ciulinului. O plantă de leac pentru toate afecțiunile
Proprietățile benefice ale ciulinului. O plantă de leac pentru toate afecțiunile

Proprietățile benefice ale ciulinului. O plantă de leac pentru toate afecțiunile

Văzut de mulți drept o buruiană de câmp, asociată cu pustiul și sărăcia, ciulinul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate.

Ceaiul de ciulin ajută la ameliorarea problemelor provocate de mai multe afecțiuni precum radiculită, artrită, convulsii, retenție urinară, boli hepatice, afecțiuni ale splinei, colelitiază, inflamația căilor biliare, colecistită, hepatită, colită, hemoroizi, boli alergice ale pielii, chelie, psoriazis, cosuri etc.

Ceaiul de ciulin se folosește în bolile de ficat, datorită conținutului de silimarină, în afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, erupții acneice etc. Acesta este foarte benefic pentru sănătate.

Peste 1 lingură de flori ciulin se toarnă 200 ml de apă fierbinte și se fierbe într-un vas emailat – pe baie de abur 30 min. Ceaiul fierbinte se filtrează prin 3 straturi de tifon și se adaugă apă clocotită pînă la 200 ml. Se bea de 3 ori pe zi, cîte 1 lingură cu 20 de minute înainte de masă.

Cum se prepară ceaiul de ciulin pentru hepatită

Peste 30 de grame de semințe de ciulin zdrobite se toarnă 500 ml de apă. Compoziția se fierbe la foc mic pînă se evaporă jumătate din lichid și se lasă la infuzare 10 min după care se scurge. Se ia cîte 1 lingură la fiecare oră începînd cu ora 8.00 pînă la ora 20.00. Tratamentul se păstrează 21 zile, cu 2 săptămîni pauză, după care se reia încă 21 de zile.

Ceaiul de ciulin se prepară și pentru eliminarea substanțelor toxice și pentru a preveni leziunile hepatice.

Decoct de plantă cu rădăcini de ciulin

Peste 2 linguri de plante și rădăcini zdrobite se toarnă 0,5 litri de apă clocotită, se infuzează o noapte. Se bea 3/4 pahar de 3 ori pe zi.

În caz de otrăvire se consumă câte o lingură din acest preparat, de 3-5 ori pe zi, la intervale regulate. Tratamentul se ține până când dispar simptomele de otrăvire.

Pentru cei care fac proceduri de radioterapie și chimioterapie se recomandă să consume câte o lingură de decoct de 4 ori pe zi, la intervale regulate. Cura se ține pe toată perioadă efectuării procedurilor de radio și chimioterapie, apoi cîte 1 linguriță de 4 ori pe zi, la intervale regulate timp de 20-25 de zile.

Ceai din semințe de ciulin

Peste 1 linguriță de semințe se toarnă 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10-20 min, se filtrează. Se bea fierbinte cîte o cană dimineața pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de prînz și seara, înainte de culcare. Ceaiul de semințe îmbunătățește digestia, curăță ficatul, îmbunătățește starea de spirit.

Ulei din semințe de ciulin.

Uleiul din semințe de ciulin se prepară adăugând la 0,5 litri de ulei de măsline 5-6 lingurițe de semințe. Compoziția se fierbe într-o baie de abur timp de 10-15 minute, după care se scurge și uleiul este gata.

Sa iau cîte 3 lingurițe pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă timp de o lună pentru ameliorarea simptomelor în afecțiunile de ficat, de stomac (ulcer peptic), inimă, rinichi, piele (arsuri, ulcere, răni), boli feminine, în caz de vene dilatate, hemoroizi, inflamații, stomatite, rinoree, dureri de gît. În funcție de boală, uleiul este administrat pe cale orală sau se unge pe piele.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: