Evenimentul Zilei > Social > Proprietarii de mașini sunt loviți la buzunare. Avem cea mai scumpă motorină din ultimii ani
Proprietarii de mașini sunt loviți la buzunare. Avem cea mai scumpă motorină din ultimii ani

Proprietarii de mașini sunt loviți la buzunare. Avem cea mai scumpă motorină din ultimii ani

Prețul la motorina a înregistrat în România o creștere record în doar câteva luni. După măriri succesive în ultimele luni ale acestui an, în momentul de față un litru de motorină se învârte în jurul sumei de 6,39 lei.

Din nefericire, nu este pentru prima dată când șoferii din România se confruntă cu creșterea aberantă a prețului la carburant. Potrivit unui raport al Ziarului Financiar, românii s-au mai întâlnit cu o situație asemănătoare cu șapte ani în urmă. În anul 2014, un litru de motorină înregistra o valoare de 6,36 lei.

În comparație cu luna septembrie, în prezent, prețul mediu al unui litru de motorină a crescut cu aproape 10%. Mai exact, 8.7%. După un calcul simplu, acest lucru înseamnă că pentru aș face plinul, șoferii din țară trebuie să achite cu 25,5 lei mai mult, scrie Capital.ro.

Nici persoanele ale căror mașini merg cu benzină nu sunt scutite de această mărire de prețuri. La începutul acestei luni, prețul benzinei a suferit și el modificări, iar acum un litru costă 6,09 de lei.

La cât a ajuns prețul carburantului în marile orașe

Conform datelor de pe peco-online.ro, prețul cel mai ieftin la care bucureștenii pot cumpăra benzina este de 6,22 lei pe litru, iar cel mai mic preț pentru motorină este de 6,35 lei pe litru.

Cele mai mici prețuri la benzină, motorină și GPL din marile orașe sunt asemănătoare cu prețurile din București. Astfel că în Timișoara un litru de benzină constă 6,23 lei, unul de motorină 6,32, iar un litru de GLP 3,29 lei.

În Cluj Napoca avem 6,22 lei litrul de benzină, 6.27 litrul de motorină și 3,28 lei litrul de GPL.

În Iași, moldovenii scot din portofel 6,24 lei pentru litrul de benzină, 6,30 lei pentru litrul de motorină și 3,29 pentru litrul de GPL.

Constănțenii achită 6,25 lei pe litrul de benzină, 6,28 lei pe litrul de motorină și 2,80 lei pe litrul de GPL.

Scumpiri în lanț

De vină ar fi marii producători care au scumpit barilul de petrol, cu scopul de a-și recupera pierderile de anul trecut. Analiștii economici spun că scumpirile vor continua și vor fi resimțite în tot ce vom cumpăra pentru viața de zi cu zi.

Scumpiri și la gaze și energie electrică.

Românii simt deja și presiunea scumpirilor la energia electrică, iar mai mulți oameni au primit facturi uriașe.