Pronunţare amânată în cazul baronului de Constanţa, Nicuşor Constantinescu

Judecătoria Constanţa a amânat, pentru 21 februarie, pronunţarea în dosarul în care a fost judecat preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. El a fost trimis în faţa instanţei încă din decembrie 2008, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

În cei patru ani s-au scurs nu mai puţin de 30 de termene de judecată. "Tartorul" de Constanţa nu a catadicsit să se prezinte niciodată la acest proces, deşi a fost citat atât la locul de muncă cât şi la domiciliu. De fiecare dată, poliţiştii s-au întors cu "coada între picioare", arătând că şeful peste judeţ nu a fost de găsit. De altfel, pentru a evita să mai fie chemat în faţa judecătorului, Constantinescu a cerut în mai multe rânduri schimbarea magistratului care-l judecă, cerere respinsă de instanţă.

Motive de amânare În schimb, de fiecare dată, avocaţii acestuia au găsit diferite motive pentru a tergiversa procesul: un an şi două luni procesul a fost suspendat după ce a fost trimis la Curtea Constituţională, apoi mai multe termene a refuzat să se prezinte, după ce judecătorul a emis mandate de aducere apărătorii lui Constantinescu au cerut din nou recuzarea judecătorului etc. Timp de patru ani, şeful CJ Constanţa a sfidat sistemul judiciar, dând dovadă de o totală lipsă de respect faţă de instituţiile statului. A refuzat plata Potrivit DNA, În perioada mai-iulie 2008, Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, "nu şi-a îndeplinit îndatoririle şi însărcinările în exerciţiul funcţiei, cu ştiinţă, în mod deliberat şi cu rea-credinţă", se arată într-un comunicat al Direcţiei.. Mai exact, el a refuzat să finanţeze partea ce-i revenea în cadrul a două proiecte derulate prin Comisia Europeană. În baza documentelor menţionate, Consiliul Judeţean Constanţa era obligat să cofinanţeze în proporţie de 21% investiţia, în calitate de beneficiar local al acesteia. Consecinţa refuzului de a plăti parte ce-i revenea prin contract a fost producerea unui prejudiciu în paguba SC RAJA Constanţa, cu afectarea bunului mers al investiţiei ce se realiza prin Măsura ISPA.

Pagubă de un milion de euro Ca urmare a neplăţii lucrărilor efectuate de constructorul angajat, lucrările au fost temporar suspendate, constructorul solicitând penalităţi şi alte cheltuieli rezultate din pricina întârzierilor. Valoarea totală a acestor penalităţi şi cheltuieli suplimentare este de 1.006.658 de euro, reprezentând prejudiciu în dauna RAJA Constanţa, sumă cu care societatea s-a constituit parte civilă.