Criza economică a tăiat salariul promis de PDL cu 70 de euro, iar în PSD a adus un nou principiu: "Nu facem nimic, să ne putem dezvolta".
Salariul mediu de 905 euro în 2012, promis de PDL, cel minim de 1.000 de lei, aruncat de PSD ca momeală electorală, sau miile de kilometri de autostradă pe care partidele s-au angajat să îi construiască în următorii patru ani au început să se subţieze. Cu ofertele electorale puse pe hârtie înainte de criza economică internaţională, liderii principalelor partide care vizează guvernarea admit că promisiunile pe care le-au lansat acum două luni nu mai sunt realiste.
Pe noile scenarii, care nu mai iau în calcul o creştere economică de 6%-7%, ci una de maximum 5,5% prognozată de analişti, PDL reduce salariul mediu promis de la 905 la 836 de euro, iar PSD trimite oamenii de afaceri să finanţeze construcţia de autostrăzi în locul statului. Deschis la negocieri, UDMR se fereşte de cifre şi se declară de acord cu oricare dintre partidele care ar putea da premierul.
Hrebenciuc: „Avem o strategie McCain şi una Obama“
„Programul de guvernare l-am făcut înaintea crizei. Nu avem previziuni pentru ce se va întâmpla peste trei luni, darămite mai mult“, şi-a trântit, ieri, propriile promisiuni vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, la o dezbatere cu oamenii de afaceri organizată de „Ziarul Financiar“. Viorel Hrebenciuc susţine însă că PSD are „până şi o celulă de criză pe tema asta“, gata să se adapteze oricând şi în funcţie de rezultatul alegerilor din SUA. „Avem o strategie McCain şi una Obama“, garantează Hrebenciuc.
Potrivit lui Niţă, PSD şi-ar fi făcut calcule pe diverse scenarii de creştere economică „de la 0% până la 6%“. În cel mai pesismist, la 0%, liderul PSD a dat însă o soluţie care nu apare în programul de guvernare: „Nu facem nimic, asta e clar, ca să putem să ne dezvoltăm“.
Pentru dificultăţile în finanţarea de autostrăzi, în contextul crizei, soluţia PSD ar fi pasarea problemei către oamenii de afaceri. „Numai statul trebuie să pună bani? De ce să nu facă oamenii de afaceri autostrăzi?“, a adăugat Niţă.
PSD se angajează în continuare să scadă la 10% impozitul pentru salariile sub media pe ţară, dar şi să impoziteze veniturile mari peste 16%, fără a face alte precizări în acest sens.
Salariul şi pensia marca PDL, în scădere La PDL, salariul mediu de 905 euro tipărit pe pliantele electorale scade în noile prognoze cu 69 de euro, iar pensia medie brută cu 29 de euro (de la 405 la 376). Noua proiecţie pe următorii patru ani, nepomenită la mitingurile electorale, ia în calcul prognoza de creştere economică de 5,5%, în loc de 7%. Scenariul, care include şi o scădere a inflaţiei, este însă optimist faţă de cel avansat luni de Comisia Europeană: o creştere economică de 4,7% în 2009. PNL îşi menţine deocamdată promisiunile privind salariul de 800 de euro în 2012, pensia de 350 şi menţinerea cotei unice de impozitare de 16%, garantată şi de PDL. Liberalii sunt însă evazivi când vine vorba de ceea ce n-ar fi dispuşi să negocieze, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, declarându- se deschis la „orice formulă de coaliţie“.
Vosganian: Noi am trimis cifrele pesimiste la Bruxelles
Dezbaterea cu oamenii de afaceri nu a rămas lipsită de contre politice. Stolojan a intrat în dispută cu Vosganian după ce ministrul de finanţe a susţinut că deficitul bugetar de 3,4% estimat de Comisia Europeană pentru România diferă de cel din bugetul pe 2009 (2,9%), întrucât guvernul ar fi avansat la Bruxelles o cifră mai mare „pentru a fi tras un semnal de alarmă“.