Proiectului „Drona Românească”, anunțat de Guvern

Drona dragon. Sursă foto: Wikipedia

România ar putea începe să producă drone de luptă. „Aprobăm un memorandum prin care lansăm proiectul Drona Românească. Avem garanţia că industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf”, a delcarat Marcel Ciolacu, la ședința de guvern.

Guvernul lansează proiectul „Drona Românească”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, că Guvernul aprobă un memorandum prin care se lansează proiectul Drona Românească.

El a declarat că, după vizita de la Braşov, la compania de stat CARFIL, are garanţia că industria românească poate să producă drone la un nivel tehnologic de vârf.

„Drona Românească” un parteneriat între Ministerul Economiei și cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Marcel Ciolacu, Primul Ministrul al României a anunţat că Guvernul aprobă în şedinţă memorandumul prin care se lansează practic, proiectul Drona Românească, prin colaborarea a două ministere, cel al Economiei cu cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Am fost ieri, la Braşov, la compania de stat CARFIL şi am văzut ce performanţă se face în acest domeniu”, a afirmat şeful Executivului.

„Avem garanţia că industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf”, a spus Marcel Ciolacu în deschiderea şedinţei de Guvern.

Guvernul nu a reglementat măsuri pentru interceptarea dronelor rusești

Referitor la subiectul „drone”, Guvernul României nu a reglementat măsurile ce se pot lua în condițiile în care drone ale armatei Ruse pătrund pe teritoriul țării.

Dronă depistată pe teritoriul Republicii Moldova. Sursa foto: IGP

În acest moment, România se confruntă cu o serie de provocări tehnice, operaționale, diplomatice și de securitate care împiedică acțiuni imediate. Un cod alambicat de diplomație și legislație face ca o acțiune să fie complicată.

Urmărirea și folosirea armamentului împotriva dronelor rusești nu sunt acoperite de legislație

Una dintre principalele dificultăți în doborârea dronelor este detectarea acestora. Deși România dispune de sisteme radar moderne, dronele rusești, care zboară la altitudini reduse, sunt adesea greu de identificat. Majoritatea sistemelor de apărare antiaeriană sunt proiectate pentru a intercepta aeronave sau rachete mari. Drone de dimensiuni reduse sau improvizate pot fi urmărite cu radare mobile, tip 3D, în dotarea armatei fiind cel puțin unul de acest tip.

O problemă clară este ambiguitatea legislației, susțin surse militare consultate exclusiv de EVZ. România nu poate folosi armamentul de tip antiaerian în cazul în care o dronă rusească a încălcat spațiul aerian, decât dacă este decretată stare de asediu. De fapt, nu poate folosi muniție de război în nici o situație fără declararea stării de asediu, ceea ce înseamnă o stare premergătoare celei de război. Fără această decizie, potrivit legislației în vigoare, armata poate trage cu muniție de război doar în poligon sau exerciții militare. Radu Tudor a explicat pe larg pe blog.