Guvernul lucrează la modificarea ordonanței 27/ 2022 privind prețurile la energie. Astfel, coaliția urmează să prezinte varianta finală în următoarele zile. Noile modificări vor viza impozitarea întregului lanț de producție, intermediere și furnizare a energiei.
Vicepreşedintele PSD, Mihai Tudose, a declarat, marți, 30 august, la școala de vara a partidului că au fost conturate câteva dintre măsurile care vor fi introduse în noua ordonanţă care va reglementa piaţa energiei. Actul va fi adoptat de Guvern până la 1 septembrie.
Tudose a precizat că se va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energiei. De asemenea, toate companiile din sistem vor plăti o taxă pe profit, care va ajuta statul să acopere cheltuielile de compensare a facturilor.
Ce aduce nou ordonanța Guvernului
Elementele de noutate din ordonanță se referă la noţiunea de preţ de referinţă. Astfel, prețul va fi calculat pe o „formulă complicată” a spus Tudose. De asemenea, el a mai adăugat că această formulă va fi explicată de colegii lui din Guvern, după ce se adoptă ordonanţa.
„Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final. Adică persoane fizice, persoane juridice, iar un element de noutate aici este că apare şi contingentare dacă vreţi la anumite cantităţi. Încurajăm şi compensăm, dar trebuie să avem un punct de referinţă şi la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârşit”, a declarat Mihai Tudose, într-o conferinţă de presă la scoala de vară a PSD.
Varianta propusă de PNL
De partea cealaltă, PNL spune că s-a convenit în Coaliție că ar trebui să fie o taxare a tuturor intermediarilor de pe piaţa de energie. În acest context, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat că în textul ordonanței sunt lucruri pe care liberalii le-au considerat a fi oportune şi bine de continuat. Polticianul s-a referit la menținerea plafonării, ca şi principiu pe baza căruia statul trebuie să facă un efort suplimentar, pentru a nu transfera povara creşterii preţurilor în buzunarele consumatorilor sau a companiilor.
De asemenea, el a precizat că preţurile care trebuie să fie fixate, să continue la aceeaşi valoare ca şi cele de până acum. ”Există un principiu pe baza căruia ar trebui să fie o taxare a tuturor intermediarilor de pe piaţa de energie, pentru că, dacă din punct de vedere legal nu sunt probleme, din punctul de vedere al moralităţii este absolut normal ca acest efort să fie susţinut de întreg lanţul de producători, intermediari şi consumatori. Există un acord şi pe acest lucru. Varianta finală o vom avea mâine, probabil că o şi anticipaţi, vă pot confirma că în momentul de faţă suntem pe ultima sută de metri”, a mai afirmat Stroe, potrivit Hotnews.
Proiectul propus de PSD îi va ajuta pe români
Marcel Ciolacu, liderul PSD, susține că propunerea partidului său va proteja atât românii, cât și companiile producătoare de energie din România. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ciolacu a mai spus că proiectul PSD este singura variantă pentru susținerea economiei, locurilor de muncă și chiar a necesarului de hrană.
Proiectul PSD presupune ca toți actorii din energie, producători, traderi, distribuitori, furnizori să plătească o contribuție de solidaritate, calculată ca procent din ceea ce depășește prețul de referință, plus o marjă decentă de profit. În același timp, politicianul a mai subliniat că energia este principala sursă a inflației și că situația de criză nu se va rezolva în câteva luni. Din acest motiv, pe lângă deciziile luate în ultima perioadă, România are nevoie și de o soluție pe un termen mai lung.