Aviatia americana a pregatit un grup strategic ultrasecret care are sarcina de a pregati razboiul cu Iranul, releva "Sunday Times", in editia sa de ieri.
Grupul poarta numele de „Proiectul Sah-Mat” si este compus din 20-30 de ofiteri superiori de aviatie, experti pe probleme de aparare sau de razboi informatic, care raspund in fata generalului Michael Moseley, comandantul aviatiei americane. Grupul are acces la Casa Alba, CIA si alte agentii de spionaj.
Doi ani de pregatiri
Comandamentul central al armatei americane se ocupa de doi ani cu pregatirea planurilor pentru razboiul cu Iranul. Rolul Proiectului Sah-Mat este acela de a veni cu strategii noi si originale de pregatire a razboiului, dar si acela de a face evaluari in ceea ce priveste necesitatile armatei americane pentru viitoare conflicte.
Grupul special este condus de generalul de brigada Lawrence Stutzriem, considerat unul dintre cei mai straluciti generali din cadrul aviatiei americane. Adjunctul sau este Lani Kass, fost ofiter in armata israeliana si expert in domeniul razboiului cibernetic.
Presa occidentala a tot scris in ultima perioada despre iminenta atacului american contra Iranului, comandamentul armatei SUA nu este de acord cu planurile razboinice ale administratiei Bush, releva „Sunday Times”.
Presedintele Bush se confrunta cu „o puternica opozitie fata de o actiune militara din partea comandantilor care fac parte din marele Stat Major”, scrie publicatia londoneza, citand surse cu rang inalt din domeniul apararii. „Niciunul dintre ei nu crede ca este o idee buna, insa ei vor face ceea ce li se cere”, a precizat sursa citata.
„Se poate trai si cu un Iran putere nucleara”
Chiar si fostul sef al Comandamentului central american generalul John Abizaid s-a declarat impotriva atacului. „Trebuie facute toate eforturile pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara, dar, daca acest lucru nu se va reusi, cred ca lumea se va putea trai si cu un Iran devenit putere nucleara”, a spus Abizaid.
O alta problema este ce se va intampla dupa un eventual atac, astfel incat operatiunea sa nu esueze intr-un dezastru precum cel din Irak, unde, de asemenea, a lipsit un plan realist pentru perioada post-razboi. A ataca Iranul pentru a-i distruge instalatiile nucleare este relativ usor, insa o asemenea operatiune ar trebui urmata de declansarea unei revolutii de catifea pentru inlocuirea regimului Ahmadinejad.