Proiectul prin care Iohannis este EXCLUS din NUMIREA procurorilor șefi, pe masa senatorilor

Inițiativa legislativă a șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care propune excluderea șefului statului și a ministrului Justiției din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general, va fi dezbătut, marți, de senatorii juriști.

Proiectul de lege mai prevede desemnarea procurorilor șefi doar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), precum și revocarea acestora, informează news.ro. Conform, inițiativei legislative, CSM se poate sesiza din oficiu la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", se arată în inițiativa legislativă a șefului Senatului.

În momentul de față, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ÎCCJ,care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei.

Actuala legisaţie prevede că preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM.

Proiectul de lege, iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional în acest caz.

Surse PNL au spus, pentru EVZ, că liberalii vor vota împotriva proiectului lui Tăriceanu și dacă va trece de comisia juridică a Senatului și de plen, vor ataca la CCR inițiativa legislativă.

Dragnea nu-l susține pe Tăriceanu

În luna iunie a anului trecut, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că nu susține propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de a-i exclude pe președinte și ministul Justiției din procesul de numire a conducerii ICCJ și a procurorilor șefi.

Liderul PSD spunea atunci că actuala procedură este mai bună decât cea propusă de Tăriceanu.

"Eu am mai avut un punct de vedere în legătură cu acest proiect de lege. Poate că situaţia actuală este mai bună decât varianta propusă. Nu ştiu dacă este ideală, dar acum totuşi sunt trei entităţi implicate în procesul de numire şi poate acest echilibru între trei entităţi, care practic funcţionează independent, s-ar putea să fie mai bun. (...) Din punctul meu de vedere, este o procedură care funcţionează de o perioadă lungă de timp şi fiind trei instituţii, trei entităţi publice implicate s-ar putea ca aceste filtre să fie bune. Până la urmă, şi într-o variantă şi alta, cel mai important lucru este calitatea celor care sunt numiţi acolo şi abordarea lor", afirma liderul PSD.