Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, care vizează anularea articolului referitor la limitarea tipurilor de acţiuni pentru care se pot închiria spaţiile aflate în patrimoniul partidelor politice.
Iniţiatorii proiectului, patru senatori PSD (Arcaş Viorel, Moga Nicolae, Nicolae Şerban, Voinea Florea), propun eliminarea excepţiei prevăzute la alin (1) şi (2) şi la art. 3 (alin.9) din lege, care precizează că închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu al partidelor este posibilă doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare.
Proiect adoptat cu amendamente
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare anularea articolului respectiv, cu respectarea "limitelor materiale şi a limitelor juridice". Potrivit Agerpres, proiectul a fost adoptat cu mai multe amendamente, aprobate în cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Unul dintre acestea, care viza cheltuieli pentru transportul şi cazarea "candidaţilor", a fost eliminat la propunerea deputatului Marton Arpad (UDMR), revenindu-se la forma iniţială din proiect, respectiv la cheltuieli pentru "transport şi cazare". "Partidele nu pot face alte cheltuieli decât cele permise de lege în acea perioadă de 30 de zile. Există un articol care prevede care sunt acele cheltuieli care trebuie făcute, este o enumerare pe litere, printre care cele pentru transport şi cazare. Toate cheltuielile care rezultă din campanie pe transport şi cazare sunt cheltuieli şi se pot face. Nu ştiu din ce consideraţii s-au prevăzut numai pentru transportul candidaţilor. Vă rog să votaţi împotriva acestei includeri care nu era în legea iniţială, care va deveni inaplicabilă", a spus Arpad.
Noi prevederi
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a aprobat proiectul de lege cu două modificări. La articolul 16 alin (1), litera (e) se modifică şi va avea următorul conţinut: închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu, "fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic". De asemenea, la art.8 alin. (13) se introduce un nou alineat (13