Evenimentul Zilei > EVZ Special > Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va fi dezbătut în Guvern. Ce schimbări ar putea fi adoptate
Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va fi dezbătut în Guvern. Ce schimbări ar putea fi adoptate

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va fi dezbătut în Guvern. Ce schimbări ar putea fi adoptate

Pe masa Executivului a ajuns proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, și care va fi dezbătut în ședința de miercuri.

Proiectul de lege care reglementează opțiunea de-a ieși la pensie la vârsta de 70 de ani, și care interzice cumulul pensiei cu salariul, pentru cei care lucrează la stat, a intrat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, ce va avea loc mâine. Actul normativ prevede posibilitatea ca cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, de a exercită opțiunea între continuarea activității și încetarea raportului de serviciu. Totodată, și românii care sunt deja pensionari trebuie să aleagă.

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va fi dezbătută de Guvern

Persoanele care sunt pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat vor putea să opteze pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice centrale şi locale sau companiilor de stat, cu condiția suspendării plății venitului din pensie. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Reglementarea propusă nu prevede restricții ce sunt legate de obținerea pensiei la împlinirea vârstei standard de pensionare. Legea avizează salariatului opțiunea exclusivă între încetarea raporturilor prin pensionare sau continuarea activității până la 70 de ani. Salariatul care a exercitat opțiunea pentru continuarea activității se poate pensiona și înainte de împlinirea vârstei limită de 70 de ani.

Persoanele care au o activitate bazată pe un contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Când și unde trebuie să fie depusă cererea ce privește continuarea activității

Cererea privind continuarea activității se va putea depune la angajator, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care vor să continue activitatea pot să solicite înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activității în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea.

Actul normativ mai prevede că persoanele pot exercita opțiunea, la cerere, pentru reluarea plății pensiei și încetarea raporturilor de muncă, oricând până la împlinirea vârstei limite.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: