Proiectele de lege pentru rachete Patriot de 3,9 miliarde dolari și 227 transportoare blindate. Dragnea și Tăriceanu, introduși pe filiera achizițiilor de

Ministerul Apărării Naționale a elaborat proiectele de lege privind achiziția produselor şi serviciilor cuprinse în etapa 1 a programului esenţial de înzestrare ”Transportor blindat pentru trupe 8x8” și a „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” . Proiectele urmează să fie adoptate în următoarea ședință de Guvern și apoi vor trece rapid prin procedurile parlamentare. Pentru amândouă proiectele de achiziție există deja memorandumuri semnate de premierul Mihai Tudose, ultimul chiar în urmă cu două zile.

Achizițiile de armament și, evident, aprecierile culese de la partenerii americani de către fiecare oficial român care s-a implicat în realizarea lor, au fost un subiect de dispută subterană în politica românească. Primul care a vorbit de aceste investiții a fost președintele Klaus Iohannis, când era pe peluza de la Casa Albă. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu s-au declarat la început uimiți de promisiuni de cumpărare care depășesc 5 miliarde de euro, dar fostul premier a devenit mai ”înțelegător” când consilierii săi au început să negocieze o primire la vicepreședintele Mike Pence.
Fostul ministru Adrian Țuțuianu a plecat din funcție exact când trebuia să meargă la o întâlnire cu secretarul de stat pe probleme de apărare, dar ”ștafeta” a fost preluată rapid de Mihai Fifor, care a și plusat, anunțând că în viitor vom cumpăra și 36 de avioane F !6.
Mihai Fifor este cel care – după o ședință a PSD la Sucevița – a insistat pe rolul pe care îl vor juca Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în achiziții, fiind nevoie de aprobarea Parlamentului. Cum timpul presa, oficialii români promițând la Washington că plata primei tranșe pentru rachete se va face în noiembrie, apăruseră speculații că premierul ar vrea să le adopte prin ordonanțe de urgență, ”sărind” șefii Coaliției. Acum, Fifor propune proiecte de lege, mingea fiind la Tudose.
Rachete de 3,9 miliarde USD
Primul proiect de lege vizează sistemele de rachete Patriot. Reproduc un fragment din proiectul de lege:

Art. 1. – Se aprobă realizarea „Capabilităţii de apărare  aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin: 

       a) atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a 7 (şapte) sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din care 4 (patru) sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi 3(trei) sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special; 

       b) asigurarea în bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fondurilor  necesare realizării achiziţiilor prevăzute la lit. a), în cuantum de aproximativ 3, 9 miliarde USD, fără TVA, precum şi a celor  necesare pentru implementarea în totalitate a obiectivelor aflate în responsabilitate naţională.

(2) Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate potrivit alin. (1) lit. a) va fi contractat până la sfârşitul anului 2017, în configuraţia şi contravaloarea în lei a sumei de 764, 78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA. 

Art. 2.- Pentru România constituie interes esenţial de securitate realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol prevăzute la art. 1 lit. a) din lege,  întrucât asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale  şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. ”

       Ultimul accept de vânzare de la partenerii americani a venit joi, 19 octombrie.
227 transportoare blindate
Al doilea proiect de lege, elaborat chiar astăzi, vineri, 20 octombrie, vizează cumpărarea de transportoare blindate, tot de la producători americani. Reproduc un fragment și din acest document:

Art. 1. –  (1) Programul esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8” constituie interes esenţial de securitate pentru statul român şi are ca obiect fabricarea transportoarelor în România, astfel încât să se realizeze un centru de producţie şi mentenanţă pe întreg ciclul de viaţă al produselor. Cel puţin următoarele subsisteme esenţiale militare din compunerea transportoarelor vor trebui fabricate în România: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică,  aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori.

(2) Interesul esenţial de securitate prevăzut la alin. (1) nu poate fi protejat decât prin achiziţionarea de transportoare blindate pentru trupe 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial  de la General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH, potrivit Documentului cu cerinţe operaţionale, prevăzut în anexa nr. 1*) la prezenta lege.

Art. 2. – Se aprobă circumstanţele şi procedura specifică aferente etapei 1 a programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8”, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5 şi a suportului logistic iniţial.

Art. 3. – Se autorizează Ministerul Apărării Naţionale să desfăşoare procedura specifică cu General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH, în considerarea calităţii de parte în acordul de cooperare  cu Compania Naţională ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A.,  să semneze şi să deruleze acordurile cadru/contractele subsecvente cu, atribuite în baza acesteia prin Compania Naţională „Romtehnica” – S.A.

Art. 4. – Fondurile necesare realizării programului esenţial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8x8” se asigură, în condiţiile legii, în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naţionale, iar graficul de derulare al primului contract subsecvent este prevăzut în anexa nr. 3, care face parte din prezenta lege.

 

*) Anexa nu se publică, fiind clasificată, potrivit legii. ”