Proiect: părinții singuri nu vor mai face tura de noapte. Care sunt modificările

Proiect: părinții singuri nu vor mai face tura de noapte. Care sunt modificările Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Un proiect de lege care se află în acest moment la Senat prevede că părinții care își cresc părinții singuri nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Asta pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, respectiv femei gravide, lăuze și cele care alăptează. În acest fel se dorește modificarea Codului Muncii, Legea nr. 53/2003), astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se mărească. Concret, proiectul stabilește că reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte în nicio circumstanță pentru a putea asigura în acest îngrijirea minorului. Acum, Codul Muncii prevede aceeași interdicție doar în cazul femeilor gravide, lăuzelor și mamelor care alăptează.

Argumentele pentru care un părinte nu ar trebui să muncească noaptea

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre ele putând fi amintite:

siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;

Ne puteți urmări și pe Google News

posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;

dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale; impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

În acest moment proiectul se află pe masa senatorilor, daca va trece de prima camera, va merge la deputați. Camera inferioară a Parlamentului va avea votul decisiv asupra proiectului. Ulterior daca va trece și de acest hop, proiectul va ajunge la Presedintele României pentru promulgare. Acesta poate promulga legea așa cum va fi modificată sau o poate întoarce înapoi, dacă modificările nu i se par conforme.