Editura Evenimentul si Capital

Proiect de lege în premieră pentru România. Împreună, ÎMPOTRIVA DEZAXAŢILOR DE TOT FELUL

Autor: | | 0 Comentarii | 2500 Vizualizari

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților dezbate, astăzi, Proiectul de lege privind întocmirea Registrului național automatizat cu privire la autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor. Proiectul a trecut de Senat, în 15 octombrie, cu 101 voturi pentru, niciunul împotrivă și o abținere, iar deputații au rol decizional. Proiectul este printre puținele acte normative care a întrunit consens, a fost inițiat de 111 deputați și senatori de la toate partidele politice.

Zilnic, conform datelor oficiale, în România au loc cinci cazuri de viol. La fiecare patru zile un minor este abuzat sexual, fetiță sau băiat. Victimele trăiesc o traumă fizică, dar și una psihică inimaginabilă.

Alarmant! Doi copii pe oră sunt abuzați, neglijați sau exploatați

Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de MAI și DIICOT, 16% dintre adulții tineri au fost abuzați sexual ca minori. 2400 de copii sunt abuzați sexual în fiecare an. Anual, peste 700 de fetițe cu vârsta între 10 și 14 ani nasc, nașteri corelate adesea cu un istoric de abuz sexual. 13.500 de copii din România au fost abuzați, neglijați sau exploatați, în egală măsură fetițe și baieți, adică doi copii pe oră. Cazurile de pornografie infantilă, pedofilie sau acte sexuale cu minor, incest, lipsire de libertate și trafic de persoane sunt la ordinea zilei, iar rata de recidivă generală este de 70%. Și nu este vorba doar de infracțiuni comise de persoane din pătura de jos a societății, ci și de persoane în poziții de autoritate. Toate acestea au loc pe fundalul unui climat social în care 55% dintre români consideră că, în unele cazuri, agresiunile sexuale pot fi justificate, iar 20 % consideră ca nu trebuie incriminat deloc. În proporție covărșitoare, victimele au gânduri sinucigașe.

Ce este Registrul și cum se întocmește

Potrivit Proiectului de lege, Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor se organizează cu scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute și pedepsite de legea penală, precum și pentru a evita riscul recidivei. Practici similare există și în alte state europene precum Austria, Malta, Regatul Unit, Franta și mai multe landuri din Germania. Soluția propusă în România e similară cu cea pe model francez, adică un registru securizat, fără acces public, pentru uzul autorităților. Registrul ar ajuta și la colaborarea între state, coordonarea cu alte registre la nivel european pentru a preveni fapte comise în România de cetățeni europeni aflati în evidența registrelor similare, dar și pentru a preveni fapte comise de cetățeni români în alte state membre.

Angajare cu certificat de integritate

Registrul are și rolul de a preveni accesul persoanelor condamnate pentru astfel de fapte în pozitii de unde ar putea repeta fapte de natură sexuală. Mai multe cazuri mediatizate în ultima vreme au arătat că persoane aflate în poziții de autoritate au comis abuzuri sexuale, uneori cu minori. „Aceste fapte au fost mediatizate recent, dar cel mai probabil au existat dintotdeauna, poziția făptuitorului împiedicând o mai mare vizibilitate a faptelor. Prezentul proiect ar urma să introducă și necesitatea obținerii unui extras de pe registru înainte de angajarea personalului pe anumite domenii precum sănătatea, educația, siguranța publică, apărarea sau alte domenii. Angajatorul, chiar dacă decide să accepte o persoană cu un astfel de trecut, o face in cunostinta de cauza”, arată inițiatoriui proiectului.

Inspectoratul General al Poliției Române are sarcina de a face Registrul funcțional până la 1 ianuarie 2020, timp în care lipsa certificatului de integritate va fi suplinită prin adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit vreuna dintre infracțiunile prevăzute.

Registrul ajută la statistici

Psihologul Claudia Soare a declarat, pentru Evenimentul zilei, că Registrul infractorilor este o idee bună, care poate aduce transparență. „Cred că poate funcționa. Lucrurile se întâmplă și trebuie ținut cont de ele. Nu știu dacă va duce la reducerea infracțiunilor. Poate ajuta și la statistici”, a spus specialistul. În legătură cu diminuarea numărului infracțiunilor, Claudia Soare spune că ține și de controlul persoanei în cauză. Psihologul atrage atenția că poate exista că poate exista încă un efect: dorința de celebritate. „O persoană poate comite o infracțiune din dorința de a ieși în evidență prin gestul comis. Nu știu câte cazuri vor fi, dar se poate ține cont și de această idee”, a spus psihologul.

Andi Moisescu, reactie BOMBA! Sotul Oliviei Steer a rabufnit, dupa ce sotia lui a fost linsata mediatic

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI