Deputatul PMP, Robert Turcescu, a depus o iniţiativă legislativă prin care propune înființarea Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat, iar şcolile doctorale să fie obligate să publice în format electronic toate lucrările de doctorat din 1990 şi până în prezent.
Turcescu a depus, astăzi, o iniţiativă legislativă privind modificarea art. 168 din Legea Educaţiei Naţionale, prin care propune înfiinţarea Registrului Naţional al Lucrărilor de Doctorat, precum şi obligaţia şcolilor doctorale de a publica în format electronic, în acest registru, toate lucrările de doctorat elaborate din 1990 şi până în prezent, potrivit unui comunicat de presă.
„Şcolile doctorale care nu se conformează acestei cerinţe, în termen de un an de zile, vor avea suspendat dreptul de a coordona lucrări de doctorat până în momentul în care se vor conforma cerinţelor impuse prin acest nou proiect de lege”, se arată în comunicat.
Scopul acestui proiect legislativ, după cum se precizează în expunerea de motive „este înlăturarea controverselor legate de plagierea unor lucrări de doctorat și redarea demnității acelor persoane care au obținut doctoratul prin muncă cinstită. În România, din păcate, din cauza scandalurilor pe acest subiect, a devenit o rușine să ai doctorat, iar acest lucru trebuie îndreptat”.
„Am depus acest proiect legislativ chiar în ziua în care la Ministerul Educaţiei Naţionale a fost anunţat ca posibil titular celebrul domn Liviu Pop, cel care s-a luptat din răsputeri, într-un mandat precedent, să-l scape de acuzaţia de plagiat în lucrarea de doctor pe nu mai puţin celebrul Victor Ponta. Din 1990 şi până în prezent, au fost acordate 67.000 de titluri de doctor, jumătate dintre acestea fiind obţinute în perioada 2011-2016”, a scris Turcescu, pe pagina sa de Facebook.