Nivelul salariilor membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară nu va depăşi indemnizaţia parlamentarilor, iar această remuneraţie este hotărâtă de Parlament - sunt prevederile unui proiect de lege iniţiat de deputatul neafiliat Daniel Oajdea, iniţiativă care se află în dezbatere publică, la Camera Deputaţilor, până pe 14 martie.
Oajdea a depus la Cameră această propunere legislativă pentru modificarea ordonanţei privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în care se precizează: "Consiliul ASF aprobă organigrama, regulamentul de organizare şi funcţionare şi regulamentul intern şi stabileşte prin regulament propriu regimul şi principiile privind remunerarea membrilor Consiliului ASF şi a personalului angajat, iar Parlamentul hotărăşte nivelul remunerării membrilor Consiliului ASF şi personalului angajat cu luarea în considerare a nivelului remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară".
Proiectul de lege prevede, de asemenea, că "nivelul remuneraţiei lunare a membrilor Consiliului ASF nu va depăşi indemnizaţia parlamentarilor", că "ASF este finanţată integral din venituri bugetare, iar bugetul acesteia se aprobă de către Parlament".
În expunerea de motive, iniţiatorul subliniază că prevederea legislativă prin care ASF, instituţie de interes public, se finanţează din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor pe care le autorizează, reglementează şi supraveghează "este incorectă".
Oajdea menţionează că actuala lege de funcţionare a ASF "creează un conflict între obiectivul declarat şi tendinţa legitimă de a creşte veniturile proprii, de aceea veniturile ASF nu trebuie să aibă legătură cu sumele colectate, iar, prin efectul legii, aceste taxe trebuie să meargă direct către bugetul de stat".
"Membrii şi angajaţii ASF trebuie să fie remuneraţi după importanţa muncii, la fel ca ceilalţi bugetari. Asftel, am evita această inechitate salarială între specialiştii aceleiaşi categorii profesionale. Într-o ţară ca România, care are zeci de mii de specialişti care lucrează pe salarii de zeci de ori mai mici, este suspect că au fost angajate în fruntea ASF tocmai rudele celor aflaţi în funcţii de decizie ale statului. Cred că pentru aceste funcţii se pot găsi şi specialişti modeşti, care să nu aibă pretenţii disproporţionat de mari în raport cu persoane cu o pregătire similară. Consider că nicio persoană angajată sau care face pare din structurile de decizie ale instituţiilor care activează pe teritoriul României, pentru care se aplică prezenta lege, nu poate încasa venituri lunare cumulate care să depăşească venitul lunar al preşedintelui ţării", se mai arată în expunerea de motive.