Proiect de lege: Excluderea magistraților care au acționat în baza protocoalelor secrete

Protocoalele secrete au fost declarate ilegale, dar pentru a nu se găsi o altă modalitate de a crea și aplica alte forme de colaborare între SRI și Justiție, deputatul Liviu Pleșoianu a depus în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

În Expunerea de motive, deputatul arată că „legea este aceea care nu trebuie să mai permită preluarea controlului asupra țării de către entități metastatale (…) este limpede că una dintre principalele probleme în România postrevoluționară a constituit-o beția de putere în rândul șefilor serviciilor secrete”. 

Pleșoianu susține că, în absența unui cadru legal, care se facă imposibilă colaborarea servicii secretemagistrați, se vor găsi mereu căi de ocolire. Pleșoianu mai propune excluderea tuturor celor care au acționat ilegal, în baza protocoalelor secrete.

Probe lovite de nulitate

Inițiativa se află în dezbatere publică până în 22 februarie, dar a stârnit deja reacții. Avocatul Constantin Florin Durgheu spune că este un demers necesar.

„Această inițiativă legislativă va paraliza pe viitor orice dorință de constituire a unor echipe mixte precum cele constituite ilegal între parchete și S.R.I., în baza Protocoalelor care au stârnit atâtea controverse pe scena politică și juridică din România și va conduce la eliberarea din funcția deținută a celor care au lucrat în baza lor. Acest proiect de lege este de o importanță covârșitoare deoarece va repune actul de justiție pe un făgaș normal din perspectiva înfăptuirii acestuia în mod corect și echitabil, inclusiv față de persoana bănuită că a săvârșit o infracțiune. Adoptarea de către Parlament a acestui proiect de lege va confirma, o dată în plus, faptul că toate probele administrate în baza Protocoalelor recent devoalate, sunt lovite de nulitate absolută, motiv pentru care trebuie excluse, fără absolut nicio ezitare sau discuție, din ansamblul probator în fiecare dosar”, a declarat Florin Durgheu pentru EVZ.

 Proiectul necesită aviz de la CSM, Guvern și Consiliul Legislativ. Liviu Pleșoianu a cerut dezbatere de urgență, dar solicitarea lui a fost respinsă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Senatul este for decisional.