Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, care face parte din echipa liberală care va pregăti poziția politică a partidului și amendamentele la bugetul de stat, a spus, luni într-un scurt interviu acordat EVZ, că proiectul de buget pentru 2018 dat publicității de Ministerul de Finanțe cuprinde erori încă de la primele puncte, respectiv indicatorii macroeconomici ai construcției bugetare. El a precizat că liberalii vor amenda proiectul în Parlament, în special punctele care se referă la investiții sau mai precis la măsurile de tăiere a investițiilor luate de coaliția de guvernare.
Evenimentul zilei vă prezintă mai jos declarațiile parlamentarul liberal referitoare la proiectul de buget pentru anul viitor pregătit de coalița de guvernare:
EVZ: Cum vi se pare bugetul pe 2018 prezentat de Guvernul PSD?
Dan Vîlceanu: „Hai să plecăm de la trei indicatori importanți. 1. E luată în calcul o inflație de 3,3%, în condițiile în care inclusiv BNR recunoaște că pentru începutul anului viitor vom ajungea 4 sau peste 4% inflație. Deci din start este nerealist. 2. Se bazează pe un grad de colectare de 31,8%, în condițiile în care la 10 luni gradul de colectare, din datele Ministerului de Finanțe, e de 24,8%. Probabil vor mai încasa ceva, maxim 27%, ar fi bine să ajungă la procentul acesta. Nu poți să speri măcar că vei ajunge la aproape 32% grad de colectare, în condițiile în care de la un an la altul îmbunătățirile gradului de colectare a fost de 0,5%, de la Revoluție până în prezent. E total nerealist. Au luat în calcul un curs de schimb de 4,5, în condițiile în care acum suntem la 4,64. Practic e un buget în care certe sunt cheltuielile, iar partea de venituri e făcută din pix doar ca să dea bine, să pice pe cheie, dar nu e nimic realist acolo.
EVZ: Deci preconizați că n-o să-și îndeplinească angajamentele din programul de guvernare?
Dan Vîlceanu: „Sunt două lucruri pe care le pot face: 1. Să mai introducă taxe noi ca să poată finanța cheltuielile pe care le-au prevăzut. 2. Să înceapă anul să să taie din cheltuieli.”
EVZ: Ce noi taxe credeți că ar introduce PSD?
Dan Vîlceanu: „Rămâne de văzut. Sunt tot felul de variante. Cert este clar că vor fi obligați să se gândească cum finanțează cheltuielile. Ori pot tăia de la investiții, cum au făcut și anul acesta sau, pe de altă parte, sunt convins că vor mai apărea taxe. De exemplu, despre taxa de solidaritate nu s-a discutat până anul acesta. Au inventat-o acum. Eu știu ce taxă mai pot inventa?! Pot să mai vină cu una. Când vine vorba de inventat taxe, am văzut că sunt foarte originali.”
EVZ: Cum veți amenda bugetul pe 2018 și ce amendamente veți depune?
Dan Vîlceanu: „Nu pot să vă spun exact ce se va întâmpla, dar amendamentele noastre vor veni pe zona de infrastructură. Pe noi ne interesează foarte tare să începem să construim autostrăzi, pentru că tot stăm și de câțiva ani nu se întâmplă nimic. Avem nevoie de autostrăzi. Și anul trecut am venit cu astfel de amendamente, dar au fost respinse. Ne interesează zona de sănătătate, spitale și investiții în general, în spitale, autostrăzi, etc. Practic, ei vin în contrasens cu ce avem noi ca priorități. Noi avem ca priorități investițiile, iar ei vin invers și taie de la investiții ca să bage în altă parte, la cheltuieli, etc. Filosofia economică pe care mergem noi este următoarea: atunci când faci investiții, vei genera bani la buget din care poți plăti pensii, salarii, etc. Nu invers. Dai banii pe cheltuieli și neglijezi partea de investiții care îți aduce bani la buget.”
EVZ: Despre cele peste 7 miliarde alocate care vor intra în conturile de pensie privată obligatorie ce părere aveți?
Dan Vîlceanu: „Ei zic că anul acesta au fost peste 7 miliarde pentru conturile de pensii private și că păstrează suma nominală. Odată cu reducerea procentului către Pilonul II de pensii se va micșora și suma nominală. E simplu să faci un calcul să vezi că de la 5,1 pe noua cotă și pe transferul contribuțiilor de la angajator la angajat vom contribui mai puțin la Pilonul II.”
EVZ: Deci o scadă?
Dan Vîlceanu: „Da. Ce au spus ei este o mare minciună.”
EVZ: Ce veți face în cazul în care majoritatea parlamentară PSD-ALDE va respinge amendamentele PNL?
Dan Vîlceanu: „Noi mai avem și amendamente de filosofie bugetară, pe care poate mulți oameni nu le înțeleg, dar sunt foarte importante pentru modul în care construiești bugetul. Dacă vă aduceți aminte, anul trecut au derogat de la art. 4 din Legea finanțelor publice prin care nu puteai să duci cheltuielile dintr-o parte în alta, de la un capitol la altul, pentru că era penal. Anul acesta a fost derogat acel articol. Probabil că și anul ăsta vor merge la fel. O să vedem cum va arăta concret.”
EVZ: Veți face sesizat CCR pe Legea bugetului?
Dan Vîlceanu: „Se poate, dar fiind legea bugetului sunt mai puține șanse să treacă. Noi ne concentrăm acum pe un atac la CCR pe split TVA, dar pentru asta avem nevoie să vedem cum va arăta Legea finală adoptată.”
În cadrul ședinței de lunea trecută a Biroului Executiv al PNL, a fost desemnată echipa care se va ocupa de elaborarea poziției politice a partidului, dar și de amendamentele în privința bugetului de stat pe anul 2018. În urma votului, BEx al partidului a emis Decizia nr. 77/27.11.2017, prin care a fost constituită această echipă, din care face parte președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu. Alături de acesta, la elaborarea documentelor vor mai lucra senatorul Florin Cîțu, de asemenea, parlamentarii Bogdan Huțucă și Romulus Bulacu.
Vîlceanu face parte și din echipa care elaborează documentul de poziție a PNL cu privire la modificarea legii pensiilor, decizie luată tot la nivelul conducerii centrale a partidului, în vara acestui an.
Pe 29 noiembrie, Ministerul de Finanțe a publicat pe site-ul oficial al instituție proiectul de buget pentru anul 2018. Detalii mai multe AICI.
Când adoptă Guvernul bugetul pe anul viitor
Proiectul de buget pe anul 2018 este analizat, luni şi marţi, la Palatul Victoria, a declarat pentru Agerpres, vicepremierul Marcel Ciolacu. „Pe data de 6, va intra în şedinţa de Guvern şi va fi înaintat Parlamentului. Mai departe, Parlamentul să facă un calendar”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.
El a precizat că o primă discuţie a avut loc luni, iar la aceasta a participat şi Daniela Pescaru, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice. Discuţiile privind bugetul urmează să fie reluate marţi la Palatul Victoria. Proiectul de buget pe anul viitor ar putea fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri.
Pe 30 noiembrie, premierul Mihai Tudose a anunţat că Sănătatea, Educaţia şi Infrastructura sunt „bazele” bugetului pe anul 2018
„Sănătate, Educaţie, Infrastructură sunt bazele acestui buget, evident păstrând cei 2% la Apărare dintr-un Produs Intern Brut mai mare”, a explicat șeful Executivului.