Programul economic al PNL: Plafonarea cotei unice şi a unor impozite şi reducerea TVA la 16%. PLUS: Renunţarea la un nou acord cu FMI

Programul economic al PNL, adoptat, astăzi, în Delegaţia Permanentă, propune plafonarea TVA şi a altor impozite şi taxe la 16%, renunţarea la ideea unui nou acord cu FMI, mizând pe un ritm de creştere economică anuală de 5% în următorii 10 ani.

PNL propune, potrivit mediafax.ro,  ca nivelul mai multor taxe şi impozite să fie plafonat la 16%.

Astfel, potrivit programului economic, impozitarea muncii ar urma să ajungă de la 45% cât este în prezent - plătit de angajat şi angajator - la 16% plătit de angajat şi 16% plătit de angajator. De asemenea, liberalii au în vedere reducerea TVA de la 24% la 16%.

Totodată, nivelul de 16% ar urma să fie aplicat atât impozitului pe profit, cât şi impozitului pe venit şi impozitului pe dividende.

O altă măsură priveşte "revizuirea sistemului de impozite şi taxe introduse în afara Codului Fiscal, aşa numite taxe parafiscale, şi diminuarea numărului acestora cu cel puţin 50% în decurs de 3 ani".

În plus, liberalii insistă asupra introducerii insolvenţei persoanelor fizice.

Proiectul PNL precizează că "are în vedere o consolidare a rezultatelor macroeconomice de până în prezent, dar şi asigurarea dezvoltării României fără un alt acord cu FMI".

"În anul 2014, România se află în faţa unei opţiuni decisive: fie continuă politicile graduale, minimale, care o vor ţine pe linia de plutire, dar o condamnă să rămână la periferia Europei; fie asumă o viziune curajoasă şi are un cuvânt de spus în politica europeană", se mai arată în document.

Programul economic susţine că în prezent statul este perceput şi se comportă ca un adversar la mediului privat, poziţionat mai presus de cetăţeni.

"În viziunea pe care o propunem individul scapă de «umilinţa statului» (fie că aceasta se traduce prin birocraţie, incorectitudine, abuzuri, fie prin încurajarea deliberată a aşteptatului cu «mâna întinsă» şi a comportamentului de asistat) şi este stimulat să câştige din propria muncă şi să-şi valorifice calităţile", menţionează programul PNL.  

Dezvoltarea clasei de mijloc  

Liberalii susţin ideea unui "program de reindustrialziare pe baze private". "Schimbarea de abordare în cazul unui asemenea triumvirat ţine tocmai de stimularea investitorilor autohtoni pentru participarea la marile proiecte şi rolul acestora în dezvoltarea României", se precizează în document.

Alte măsuri menţionate în program privesc crearea unei bănci de dezvoltare şi infrastructură, crearea unui fond suveran, crearea de fonduri regionale urbane, crearea şi dezvoltarea de fonduri cu capital de risc pentru diferitele faze de dezvoltare a afacerilor care să acopere anumite sectoare economice, specializarea CEC-ului pe finanţarea IMM-urilor şi agriculturii.

De asemenea, PNL susţine că unul dintre obiectivele sale economice priveşte dezvoltarea clasei de mijloc, care să ajungă la peste jumătate din populaţia României.

Programul PNL menţionează că măsurile propuse ar trebui să aibă ca efect "creşterea economică sustenabilă cu un ritm mediu de 5% pe an în următorii 10 ani".

"Această creştere presupune 6,5 miliarde de euro în plus în economie în fiecare an, fapt care se va reflecta în mod concret în creşterea nivelului de viaţă al fiecărui individ şi în majorarea consumului", precizează liberalii.

PNL mai are în vedere o creştere a veniturilor bugetare din PIB în decurs de 5 ani (de la circa 28% la circa 38-40%) şi crearea unui număr de aproximativ 800.000 de locuri de muncă în sectorul privat în primii 3 ani, inclusiv prin scoaterea la suprafaţă a unei părţi din economia subterană urmare a schimbărilor importante din sistemul fiscal.