Programul "Cornul, laptele şi insecta"

Un amplu control făcut de inspectorii Protecţiei Consumatorilor a scos la iveală faptul că elevii consumă cornuri garnisite cu insecte şi lapte acrit.

În şcoli se consumă cornuri întărite sau garnisite cu viespi, şi lapte acrit. Concluzia aparţine inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor care au făcut, luna trecută, un control la nivel naţional. Ei spun că, pentru sănătatea copiilor, programul ar trebui să înceteze, cel puţin pentru clasele V-VIII, iar banii să fie introduşi în alocaţia copilului.

„Elevii ar trebui lăsaţi să-şi cumpere alimentele pe care le doresc“, sunt de părere inspectorii. Alternativa o constituie produsele cu grăsimi care se comercializează la chioşcurile din şcoli, susţin, pe de altă parte, părinţii.   Expirate, dar „pariziene“

Într-o şcoală din Teleorman, inspectorii au găsit într-unul din cornurile fabricate de societatea Tano Prod, două viespi, una în ambalaj şi alta în corn.

Directorul firmei a declarat că nu ştie nimic şi că nu a avut plângeri din partea şcolilor. O altă societate, din Suceava, „Parisienne à la vys“, producător şi distribuitor de panificaţie, utiliza, potrivit inspectorilor, în procesul de fabricaţie bicarbonat, praf de copt, margarină şi ameliorator cu termene expirate de la o lună la un an. Tras la răspundere, directorul Vasile Savu a susţinut că pliculeţele expirate nu se foloseau pentru fabricarea cornurilor distribuite în şcoli.

„Erau la patiserie, acolo unde se fac foietajele şi saleurile, nu în fabrică, unde facem cornurile“. Un alt control-fulger făcut, de această dată la o şcoală din Sibiu, a scos la iveală cornuri expirate de trei zile. Controlul a vizat aproape 500 de şcoli şi 232 de grădiniţe. S-au oprit de la distribuire 780 de kilograme de produse lactate şi de panificaţie şi s-au aplicat amenzi în valoare de 65.000 de lei. Şi asta pentru că au fost descoperite cornuri cu lipsuri la gramaj, lapte ambalat în cutii neetanşe şi deteriorate, păstrate la temperaturi necorespunzătoare sau în încăperi cu materiale didactice şi detergenţi ori dezinfectanţi. Inspectorii au mai stabilit că nu se respectă graficul de livrare, normele de etichetare, marcare şi ambalare. Societatea Spicul Dorohoi şi-a retras toată cantitatea de iaurt distribuit şcolarilor, după ce autorităţile sanitare au constatat că produsul era necorespunzător.

Ca o concluzie a uneia dintre cele mai ample „razii“ de acest gen, Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), e de părere că programul „laptele şi cornul“ ar trebui oprit: „Am găsit produse expirate, condiţii improprii de depozitare şi am constatat lipsa de diversitate a alimentelor. Copiii nu pot mânca aceleaşi produse zi de zi. Cel puţin cei din clasele V-VIII le refuză total. Nu putem decât să ne imaginăm pe unde ajung, apoi, acestea“.

Ciubotaru e de părere că în alocaţia de stat ar putea fi introdusă şi contravaloarea produselor: „În felul acesta, copiii şi-ar putea cumpăra ce vor“.

OFERTĂ RESTRÂNSĂ

Chioşcurile din şcoli nu sunt o alternativă

Cu banii în buzunar, copiii nu mănâncă mai sănătos. Un control al inspectorilor şcolari, efectuat luna trecută, a scos la iveală faptul că la chioşcurile din unităţile de învăţământ bucureştene se vând dulciuri bogate în grăsimi şi alimente nerecomandate de Ministerul Sănătăţii. Magazinele din incinta acestora comercializau băuturi răcoritoare carbogazoase şi alimente cu un conţinut prea mare de calorii. În 39% din grădiniţele controlate, meniul nu era aprobat şi avizat de medicul coordonator.