Evenimentul Zilei > Social > Program Special de Paştele catolic la TVR 2
Program Special de Paştele catolic la TVR 2

Program Special de Paştele catolic la TVR 2

TVR 2 va difuza întreaga săptămână programe dedicate marii sărbători şi va transmite în direct ceremoniile religioase de la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti şi Vatican.

Credincioşii catolicii se pregătesc de sărbătoarea Învierii Domnului, care anul acesta va avea loc pe 12 aprilie. Chiar dacă criza declanşată de coronavirus şi măsurile de protecţie luate de autorităţi ne ţin acasă, putem intra în atmosfera unică a Sărbătorilor Pascale prin intermediul  TVR 2 care vine în ajutorul credincioșilor care îşi doresc să fie aproape de Biserică în astfel de momente.

TVR 2 va difuza în direct atât Ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului, de la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, cât şi tradiţionalele slujbe de la Vatican.

În acest an, slujbele de Paşte vor avea loc fără public dar transmisiunile directe de la Catedrala „Sfântul Iosif” le vor permite telespectatorilor să trăiască emoţia fie că este vorba de Sfânta Liturghie de joi, 9 aprilie, de la ora 17:00 sau de slujba din Vinerea Sfântă (10 aprilie, de la ora 17:00). Sfânta Liturghie din Duminica Învierii va fi transmisă de la ora 10:30.

Istoria şi importanţa bisericii catolice, dar şi viaţa şi personalitatea Papei Francisc, care pe perioada exercitării Pontificatului său a atras admiraţia întregii lumi, sunt subiectele documentarelor difuzate de TVR 2 de luni până vineri, de la ora 14:00.

Încercările Papei Francisc de a restabili pacea în Columbia şi de a se relua relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba sunt relatate în documentarul „Liderii lumii şi Papa Francisc”, difuzat luni, 6 aprilie. Documentarul „Revoluţia Papei Ioan al XXIII-lea: al II-lea conciliu de la Vatican” poate fi urmărit marţi, 7 aprilie, iar miercuri, 8 aprilie, se va difuza „Jubileul – 700 de ani de iertare”.

Filmul realizatoarei Anca Berlogea-Boariu, „Şapte martori pentru mica ROMĂ”, care are la bază memoriile regretatului cardinal Iuliu Hossu poate fi urmărit joi, 9 aprilie. Documentarul „Papa Francisc – o viaţă închinată celorlalţi” încheie seria vineri, 10 aprilie.

Pentru telespectatorii care doresc să fie martori ai slujbei impresionante de la Vatican, emisiunea „Credo” va transmite în direct Vigilia Pascala sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 22.00. Tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi” transmis de la bazilica „Sfântul Petru” cu ocazia Paştelui catolic va ajunge în casele românilor într-o transmisiune directă duminică, 12 aprilie, de la ora 13.00.

Într-o zi cu dublă însemnătate pentru creştini: prima zi de Paşte pentru catolici şi Floriile pentru ortodocşi, Duminica Filmului Românesc a pregătit filme de sărbătoare. De la ora 13:30 puteţi viziona „Expresul de Buftea”, o excelentă antologie comică cu îndrăgiţii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu şi Coca Andronescu în rolurile principale.

Filmul serii, de la ora 20.10, capodoperă a  cinematografiei româneşti, vorbeşte despre sacrificiu: „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Scenariul este inspirat din nuvela „Moartea lui Ipu”, a scriitorului Titus Popovici şi are forma unui monolog al unui copil care asistă la cinismul și ipocrizia liderilor unei comunități rurale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceştia îl conving pe Ipu, „nebunul satului”, să-și asume vina uciderii unui ofițer german pentru ca ei să-și salveze viața. Bărbatul va accepta sacrificiul pentru a căpăta o identitate socială și a șterge astfel umilința din viața sa, dar şi pentru a salva de sărăcie familia care l-a abandonat. În rolurile principale îi vom revedea pe marii actori Amza Pellea, Cristian Şofron, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Octavian Cotescu şi Iurie Darie.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: