Profesorul Ioan Ursu are o idee fixă: cursurile trebuie filmate, pentru ca elevii şi profesorii să fie responsabili. Obsesia aceasta l-a făcut să-şi piardă jobul şi să-şi mute catedra lângă stupi.
"Bună ziua, dragii mei", îşi începe profesorul Ioan Ursu ora de matematică, în faţa unei camere de filmat şi a 170 de familii de albine. Faţa îi este acoperită de o mască apicolă, să nu-l înţepe "elevii", iar în spatele lui, lângă stupi, se află o tablă veche, luată din subsolul şcolii când a fost dat afară din învăţământ. Că e vară, că e iarnă, "tabloul" acesta îl găseşti în Călugăreni, la 30 de kilometri de Bacău.
Când ajunge acasă, în apartamentul lui din Bacău, profesorul de 59 de ani pune lecţia pe internet, pe blogul lui, profulonline.blogspot.com. E mulţumit. A ajuns la cursul cu numărul 46. Nu-i aduce niciun ban această îndeletnicire, iar singura lui sursă de venit este mierea. Mama lui, care are 84 de ani, o vinde în borcane la Piaţa Sud, din Bacău.
Sistemul de învăţământ, duşmanul uriaş cu care s-a luat la trântă
Povestea tragi-comică a profesorului începe în 2002, când a avut o revelaţie: învăţământul s-a degradat atât de mult, încât numai filmând cursurile, profesorii şi elevii s-ar responsabiliza şi ar fi interesaţi de carte.
"Slăbiciunea procesului didactic este dezinteresul. Eu am intervenit exact în punctul sensibil", explică profesorul de ce ar trebui filmat actul didactic.
Convins că aceasta este soluţia, şi-a luat camera video şi a început să-şi filmeze orele. Timp de doi ani a înregistrat totul, până când câţiva elevi şi părinţii lor au început să se revolte, mai ales că proful punea înregistrările pe net şi-i făcea de râs pe cei ce n-aveau tragere de inimă spre carte.
"Lăsaţi-o mai uşor cu bişniţa!"
S-au făcut comisii peste comisii, a fost sancţionat şi avertizat să renunţe la filmări, dar profesorul nu se lăsa: îi înregistra până şi pe cei veniţi să-i evalueze orele. În scurt timp, a devenit persona non-grata în şcoală, mai ales că începuse să-i ia în colimator pe colegii slab pregătiţi.
"Lăsaţi-o mai uşor cu bişniţa, puneţi mâna şi învăţaţi lecţiile, că vă faceţi de râs în faţa copiilor. Le citiţi copiilor din manual cu virgulă cu tot!", îi certa profesorul. Nu a durat mult până când, de la colegii de şcoală şi până la profesorii din inspectoratul şcolar, a primit ştampila de nebun şi invitaţia de a merge la psihiatru.
În 2008, când deja nu-l mai înghiţea nimeni, a fost dat afară din învăţământ pe motiv că nu respectă programa. "M-au beştelit peste tot", spune profesorul, amărât şi amuzat totodată de situaţie. De fapt, admite că are o oarecare nebunie. "Adevărul este că să lupţi cu sistemul este o dovadă de nebunie", se încurajează singur. "Eu pot să înţeleg că nimeni nu îşi doreşte această transparenţă, pentru că ar arăta cât sunt de slabi. Nu vreau ca de mâine toate orele să fie filmate, dar să mi se permită mie, într-un proiect pilot, să fac acest lucru la orele mele", este dorinţa lui în cazul în care ar fi reprimit la catedră. Şi mai visează ceva: ca înregistrările de la clasele lui să se transforme într-un manual video, din care să se inspire restul elevilor şi tinerii profesori.
Video-manual pentru Bac
După nenorocirea de la prima sesiune a Bacalaureatului, profesorul s-a dus la Inspectoratul şcolar şi a cerut sprijin pentru a realiza un video-manual pentru cei care dau Bac-ul în a doua sesiune. S-a întors la stupii lui la fel cum a plecat. E prea aprig şi intransigent ca să-l ia cei mari în seamă, aşa că tot în preajma albinelor îşi trăieşte frământările şi-şi varsă amarul. Nici când a făcut un proiect de salarizare a bugetarilor nu l-a luat nimeni în seamă.
Ursu face treabă bună la miere
Cel mai bine i-a mers cu apicultura. După 30 de ani de muncă în stupină, a inventat o metodă, înregistrată la OSIM, prin care reuşeşte să controleze varoza, una dintre cele mai grave boli în lumea albinelor. Metoda permite sporirea productiei de ceară pură şi obţinerea de miere bio. "Adevărul este că să lupţi cu sistemul este o dovadă de nebunie. Eu înţeleg că nimeni nu îşi doreşte filmarea orelor, nimeni nu vrea această transparenţă pentru că ar arăta cât sunt de slabi cu toţii." IOAN URSU, profesor de matematică 170 de familii de albine îi asigură profesorului traiul. De când a fost dat afară din învăţământ, mierea este singura lui sursă de venit. Mama lui, de 84 de ani, vinde borcănaşele la piaţă
NOTORIETATE
A umblat cu jalba în proţap pe la toţi miniştrii Educaţiei
De când i-a venit ideea salvatoare, profesorul Ioan Ursu a plimbat-o pe la toţi responsabilii din Educaţie. Zice că îl cunosc toţi miniştrii, cu tot cu consilierii lor şi secretarii de stat. S-a dus şi la Cotroceni, la un eveniment public, în care l-a abordat pe preşedinte: "Domnule preşedinte, am un proiect care vă scoate din încurcătură". Preşedintele l-a trimis la o discuţie cu un consilier, aşa cum l-au mai trimis şi alţii. Politicienii îi strâng mâna şi-i zâmbesc prieteneşte, apoi îl pasează de la unul la altul, se amuză profesorul.
Şi tot ca să scape de el, unii parlamentari îl trimit la ministerul Educaţiei. S-a întâmplat chiar în urmă cu două săptămâni, când un astfel de parlamentar i-a deschis uşile spre biroul secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea. "Doamnă, vă văd într-o criză de idei, şi nu pricep de ce nu le puteţi lua pe ale mele", i-a propus profesorul. "Domnule Ursu, dumneavoastră duceţi lipsă de credibilitate", i-ar fi spus Oana Badea. Întâlnirea a fost confirmată de reprezentanţi ai ministerului Educaţiei.
Cu fostul ministru Hărdău a avut o întâlnire care l-a marcat. Într-o seară, a primit un telefon prin care era chemat la Minister. Profesorul a simţit că l-a prins pe Dumnezeu de picior. "În sfârşit, îmi ia cineva în seamă proiectul", s-a bucurat. Când colo, ministrul îl chemase la Bucureşti să-l apostrofeze pentru nebunia cu filmatul în şcoală.
Copiii lui, fata informaticiană la Microsoft în Statele Unite, iar băiatul angajat la Oracle România, îl mai trag de mânecă şi încearcă să îl tempereze. "Şi-ar fi dorit un tată mai temperat, dar nu au de ales, asta e firea mea", se ambiţionează el. Câteva dintre cursurile înregistrate de profesorul Ioan Ursu: <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/XV5qtLBgao0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/MFuTzzd87Bo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/UKDT0kgd7oQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Invenția profesorului de matematică:
<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/2dB1W7YPwxc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>