Profitând de pandemie, China înghite Hong Kong-ul. În afara lui Trump, nimeni nu zice nici „Pâs”

Profitând de pandemie, China înghite Hong Kong-ul. În afara lui Trump, nimeni nu zice nici „Pâs”

Conform tratatului încheiat în 1997, Hong Kong ar trebui să-și păstreze autonomia față de China până în 2047. Dar comuniștii lui Xi Jinping nu mai au răbdare.

Tentativa Chinei de a-și afirma controlul în Hong Kong a suscitat critici virulente din partea președintelui american Donald Trump, care a promis săptămâna aceasta că va lua măsuri concrete împotriva Beijingului.

Secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat la rândul său că noile legi din domeniul securității pot da o lovitură mortală pentru politica „o țară, două sisteme”, care garantează autonomia până în 2047.

Problema majoră pentru Statele Unite și aliații săi, în special Marea Britanie, este că, atâta vreme cât Consiliul Legislativ din Hong Kong, format din 70 de membri, organul conducător al teritoriului, continuă să sprijine măsurile impuse de Beijing, lumea exterioară nu poate face mare lucru pentru a contesta inexorabila anexare teritorială de către China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un lucru pe care Pompeo l-a recunoscut, dezvăluind că a informat Congresul de la Washington că nu mai consideră Hong Kong ca o entitate autonomă distinctă de China, și deci aceasta nu va mai beneficia de tratamentul preferențial prevăzut de legislația americană.

„Nici o persoană rezonabilă nu mai poate afirma astăzi că Hong Kong conservă un grad ridicat de autonomie în raport cu China”, a spus Pompeo.

Adevărul este că Beijingul exercită un control nemijlocit asupra Consiliului Legislativ din Hong Kong, organism creat în 1997 pentru administrarea teritoriului și care ar trebui să apere libertățile consacrate prin Legea Fundamentală.

Mai mult, controlul se reflectă și în faptul că Beijingul este cel care desemnează directorul general al teritoriului, în prezent Carrie Lam, iar locuitorii din Hong Kong nu au nici un cuvânt de spus în această privință.

Pentru a stăvili noul val de proteste, Lam a încercat la începutul săptămânii să minimalizeze impactul noilor legi chineze privind securitatea, afirmând că este vorba de o măsură „responsabilă”, menită să protejeze majoritatea locuitorilor, care respectă legea și iubesc liniștea.

Punând sare pe rană, Consiliul Legislativ, într-o manifestație de solidaritate cu Beijingul, a propus adoptarea unui proiect de lege care consideră infracțiune penală desconsiderarea sau insultarea imnului național.

Atacul la adresa opozanților este evident: aceștia și-au compus propriul imn, pe care îl cântă la toate protestele. Or, noua lege ar incrimina penal asemenea gesturi.

Luându-ne după răspunsul curajos al locuitorilor din Hong Kong, nimeni aici nu crede că intențiile Beijingului sunt benigne. Dimpotrivă, ei văd în noul pachet de legi ale securității o anexare brutală a teritoriului, față de care par dispuși să reziste până la capăt.