Profit uriaș obținut de Microsoft în Europa. Zero impozit plătit după ce s-a mutat în Bermuda

Profit uriaș obținut de Microsoft în Europa. Zero impozit plătit după ce s-a mutat în Bermuda Microsoft adaugă un nou buton pe tastatură, pentru prima oară în 30 de ani. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Filiala irlandeză a Microsoft nu a plătit nici un impozit pe profitul de 220 miliarde de lire sterline anul trecut deoarece este „rezident” cu scopuri fiscale în Bermuda.

Compania, Microsoft Round Island One, a înregistrat profituri anul trecut, reprezentând aproape trei sferturi din totalul produsului intern brut (PIB) al Irlandei - în ciuda faptului că nu există angajați.

Filiala, care colectează taxe de licență pentru utilizarea software-ului Microsoft protejat prin drepturi de autor în întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit conturilor depuse la biroul de înregistrare al companiilor irlandeze.

Profiturile companiei au crescut de la puțin sub 10 miliarde de dolari

Dezvăluirea vine în timp ce miniștrii de finanțe încearcă să încheie un acord pentru a aborda evaziunea fiscală multinațională la Londra vineri, înaintea reuniunii G7 din Cornwall luna aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA au propus abordarea problemei transferului profitului către țările cu impozite reduse prin introducerea unei cote globale de impozitare corporativă de minimum 15% asupra profiturilor companiilor multinaționale în toate jurisdicțiile. Se așteaptă ca principiul să fie aprobat de miniștrii de finanțe din cele mai mari șapte economii ale lumii la reuniunea G7. Cu toate acestea, Cipru, care, ca și Irlanda, are o rată a impozitului pe profit de 12,5%, a amenințat că va bloca adoptarea de către UE a propunerii lui Joe Biden joi.

Politicienii de pe ambele părți ale Mării Irlandei au atacat Microsoft pentru „refuzul nerușinat și flagrant de a plăti impozite” și au declarat că acest caz a subliniat de ce este necesară o acțiune internațională coordonată urgentă pentru a aborda epidemia evitării fiscale „neetice, imorale și nejustificate” de către companii multinationale.

Activiștii au descris „atacul fiscal afișat de Microsoft și facilitat de Irlanda” drept „dincolo de orice credință”

Microsoft Round Island One, a cărui adresă înregistrată se află la un birou al firmei de avocatură Matheson din Dublin, afirmă în conturile sale că „nu are alți angajați decât directorii”.

În declarația fiscală, compania spune: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Bermuda, nu se percepe niciun impozit pe venit”. Bermuda nu percepe impozitul pe profit. Compania a plătit un dividend de 24,5 miliarde de dolari către Microsoft Corporation în cursul exercițiului financiar, urmat de un dividend special suplimentar de 30,5 miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al companiei a spus: „Microsoft operează și investește în Irlanda de peste 35 de ani și este un contribuabil, angajator și contribuitor de lungă durată la economie, şi continuă: „Structura noastră organizațională și fiscală reflectă afacerea noastră complexă la nivel global. Suntem pe deplin conformi cu toate legile și reglementările locale din țările în care operăm”.

Cum sfidează giganţii tehnologici obligaţiile faţă de stat

Companiile gigantice americane de tehnologie cunoscute sub numele de Silicon Six - Microsoft, Amazon, Facebook,  Google, Alphabet, Netflix și Apple - au fost acuzate că au plătit cu 96 miliarde dolari mai puțin impozite în ultimul deceniu decât cifrele noționale de impozitare pe care le citează în rapoarte financiare anuale.

The Guardian a raportat săptămâna aceasta că întreprinderile au plătit 219 miliarde de dolari în impozite pe venit în ultimul deceniu, ceea ce reprezintă 3,6% din veniturile lor totale de peste 6 miliarde de dolari. Impozitul pe venit se plătește pe profit, dar cercetătorii au spus că companiile din Silicon Six își mută în mod deliberat veniturile în jurisdicții cu impozite reduse pentru a plăti mai puține impozite.

Photo 37592232 © Ken Wolter | Dreamstime.com