PROFIL DE POLIŢIST: Zmeii lui Şoric s-au făcut mieluşei

Cu zece zile în urmă, şefii de post din judeţul Neamţ ameninţau cu demisia dacă şeful lor, Aurelian Şoric, ar fi fost destituit. Acum, cei mai mulţi nu-şi mai amintesc să-l fi susţinut.

"Atitudinea şefilor de post din judeţul Neamţ trădează profilul moral al poliţistului român. Atunci când are uniforma şi pistolul e zmeu. Dacă-l dezbraci însă de uniformă îi e teamă şi de umbra lui", comenta, ieri, un fost ministru. Iar afirmaţiile acestuia sunt susţinute de poziţia pe care au adoptat-o mare parte dintre agenţii care, cu doar zece zile în urmă, ar fi renunţat la tot pentru şeful lor, Aurelian Şoric.

Concret, aceştia au părut să fie loviţi de amnezie când a venit vorba despre protestul organizat pe 15 noiembrie la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, urmărit, în direct, pe toate posturile de televiziune, de întreaga ţară. Şi-au amintit brusc că au familii, copii şi că nu pot renunţa la funcţii.

Au fost plecaţi din ţară

"Am dori să se ştie foarte clar. Din câte ştiu eu, conducerea ministerului nu a format concluzii foarte clare cu privire la producerea evenimentului de duminică... să fie sănătos domnul Fătuloiu! Să fie sănătos! Dacă nu revine asupra deciziei până astăzi la ora 16.00, să ştie dumnealui că toţi şefii de post din judeţul Neamţ, adică toţi 78, îşi vor da demisia...", susţinea sus şi tare, pe 15 noiembrie, unul dintre şefii de post, în aplauzele şi uralele colegilor săi.

Ieri, unul dintre posibilii demisionari, Constantin Scripcaru, şefului postului de poliţie din comuna Alexandru cel Bun a declarat pentru EVZ: "Nu am semnat niciun tabel în care scrie că-mi dau demisia. Ce, dacă unul scoate o perlă din gură trebuie să te iei după el? Eu, unul, nici nu m-am gândit la treaba asta". În plus, cei mai mulţi dintre şefii de post contactaţi de EVZ nu doar că au uitat că ar fi participat la "şedinţa" de la IPJ, dar susţin că ar fi fost chiar plecaţi din ţară în acea perioadă. Este şi cazul agenţilor Constantin Condrea, Valentin Florian şi Jănel Plăcintă, care asigură ordinea publică în localităţile Bârgăoani, Borleşti şi Dragomireşti.

"Am lipsit din ţară. Nu se pune problema să-mi dau demisia. Domnul Şoric ştie ce are de făcut", a precizat Florian. Iar agentul Plăcintă a conchis: "Nu am fost în ţară, nu am nicio legătură, nu ştiu nimic!". Aceeaşi atitudine au adoptat şi şefii de post din localităţile Dumbrava Roşie şi Girov, în timp ce agentul principal Ioan Popescu, de la postul de poliţie din Săvineşti a precizat că, la acea dată, se afla "în misiune la Bacău".

"Recunosc că s-au grăbit!"

"Ei recunosc că s-au grăbit să-l susţină pe Şoric, dar el a fost pentru ei un şef bun. El ştia cu ce probleme se confruntă ei. Au fost şi iritaţi pentru faptul că s-au creat suspiciuni asupra lor, dar s-a înţeles şi greşit mesajul lor. Ar fi vrut să i se transmită domnului Fătuloiu că nu trebuie să se ia decizii fără o cercetare prealabilă", îşi scuză acum colegii Neculai Iscahi, reprezentantul local al Sindicatului Poliţiştilor.

Cât despre noul şef al IPJ, comisarul-şef Dorel Manole, acesta are un mesaj simplu pentru subalterni: "Un poliţist trebuie să fie dedicat muncii, să aibă prestanţă, să fie în spiritul legii".

<object height="385" width="480"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1e2rb7LMLug?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/1e2rb7LMLug?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="385" width="480"></embed></object>

AFACERILE IMOBILIARE ALE COMISARULUI AURELIAN ŞORIC "Nu mă interesează destinaţia, clădirea se închiriază"

Maria Craus

Comisarul Aurelian Şoric, fostul şef al Poliţiei Neamţ, a construit într-o zonă centrală din Iaşi o clădire de birouri pe care ar fi închiriat-o cu puţin timp înainte de izbucnirea scandalului de la Interne, potrivit unor surse din mediul de afaceri.

În mai 2008, Aurelian Şoric a obţinut autorizaţia de cons trucţie pentru "un imobil de birouri şi spaţii de alimentaţie publică" pe Strada Tăietoarei, în imediata vecinătate a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" şi complexului comercial Iulius Mall. "A pornit cu ideea de clădire de birouri cu un spaţiu de alimentaţie publică la parter, a stat nefolosită un an şi ju mă tate aproape şi acum a în chi riat-o cu 1.800 de euro pe lună unuia care vrea să facă cafebar", susţine unul dintre puţinii localnici de pe Strada Tăietoarei care ştiu că imobilul îi aparţine lui Aurelian Şoric.

Panoul tehnic, volatilizat

"Sunt proprietar al terenului de pe Strada Tăietoarei din anul 2004, am obţinut autorizaţie de construcţie şi am făcut un contract de cesiune de drepturi. O persoană a construit, iar după intabulare vom fi proprietari amândoi. Nu mă interesează ce destinaţie are construcţia, se închiriază", ne-a declarat comisarul Aurelian Şoric.

Pe de altă parte, noul chiriaş al comisarului Şoric şi-a trimis marţi oamenii să stea de pază pe lângă clădire. Panoul cu date despre construcţie, pe care figura numele proprietarului Aurelian Vasea Şoric şi care fusese în picioare până la sfârşitul săptămânii trecute, a fost demontat de chiriaş şi aruncat lângă groapa de gunoi.

"Probabil nu vor să facă cineva vreo legătură cu Şoric sau cu ei. Panoul a fost luat de acolo zilele astea, imediat după ce a izbucnit scandalul", a adăugat, sub protecţia anonimatului, vecinul

INVESTIŢIE. Clădirea ridicată de comisarul Aurelian Şoric FOTO: MARIA CRAUS