Profețiile strategului polonez al SUA pentru 2021.  A prevăzut exact taberele celui de al treilea război mondial

Profețiile strategului polonez al SUA pentru 2021.  A prevăzut exact taberele celui de al treilea război mondial

Chiar dacă mulți consideră că Papa Ioan Paul al II-lea este cel mai important polonez al ultimului secol, n-ar fi exclus ca acest titlu să-l merite mai degrabă Zbigniew Brzezinski, omul care a transformat Afganistanul într-un Vietnam pentru Uniunea Sovietică și a ajutat Statele Unite să câștige Războiul Rece.

Plecat din Polonia pe când avea numai 10 ani, data fiind numirea tatălui său într-un post diplomatic în Canada, Zbigniew Brzezinski  a ajuns consilier de securitate națională al țării sale de adopție, SUA, în timpul administrației președintelui Jimmy Carter. Forța ideilor sale l-a făcut, însă, să fie unul dintre cei mai influenți strategi ai Americii din ultima sută de ani, indiferent dacă la Casa Albă s-au aflat reprezentanți ai Partidului Democrat sau ai celui Republican.

Statele Unite aplică și astăzi doctrina Brzezinski

Deși   Zbigniew Brzezinski s-a stins încă din 2017, la vârsta de 89 de ani, strategia sa este aplicată și astăzi de Casa Albă. Iar asta se întâmplă, sistematic, încă dinainte de sfârșitul Războiului Rece.

Brzezinski este cel care a sugerat  încorporarea tuturor foștilor aliați ai URSS din Pactul de la Varșovia în Uniunea Europeană și NATO . Acest lucru s-a întâmplat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot Brzezinski a cerut să fie sprijinită creșterea economică și militară a Poloniei, o națiune unică din punct de vedere geopolitic, deoarece este așezată exact între Germania și Rusia și, prin urmare, este capabilă să saboteze formarea unei „Ge-Russii” care să supună întreg continentul.

Și această profeție s-a adeverit, Polonia fiind astăzi, din toate punctele de vedere, inima euroscepticismului anti-german, pe care SUA îl poate pentru a slăbi atât UE, cât și Germania.

Strategia contra Rusiei

La fel de interesante sunt și strategiile concepute de strategul polonez pentru a șine sub control ambițiile imoerialiste ale Rusiei post-sovietice.

Brzezinski a sugerat să profite de realizarea independenței Azerbaidjanului și statelor din Asia Centrală pentru a crea un „arc de instabilitate”, afectat de războaie civile și radicalizare religioasă. Această instabilitate era destinată să crească facturile pe care Moscova trebuie să le achite dacă vrea să-și păstreze hegemonia în spațiul post-sovietic în Kremlinul.

Brzezinski a intuit aici și importanța implicării Turciei în această porțiune  a spațiului post-sovietic. S-a întâmplat parțial: apariția regimurilor autoritare și / sau dictatoriale de inspirație sovietică a favorizat stabilitatea internă, dar au avut loc și procesele de radicalizare religioasă despre care amintea strategul polonez.

Asia Centrală este una dintre principalele baze de recrutare ale jihadismului  încă de la începutul anilor 2000 - iar Turcia dă viață treptat unui „corridor panturc ” extins de la Istanbul la Samarkand.

Brzezinski a propus și încorporarea Ucrainei în orbita euro-americană. S-a întâmplat, după cum se știe, în 2014.

Conflict între SUA și UE?

Clarviziunea este cea care l-a făcut pe Brzezinski să înțeleagă că o consolidare a axei franco-germane este un risc potential pentru planurile americane în Europa. Economia Berlinului și ambițiile militare ale Parisului sunt condamnate  să alimenteze apariția unui europenism ascuns anti-american.n Și această previziune s-a adeverit recent prin alianța de fier semnată de Emmanuel Macron și Abgela Merkel.

Brzezinski a prevăzut, de altfel, și cdolaborarea din ce în ce mai strânsă dintre Rusia și China, cu posibilityatea ca această alianță să fie extinsă și asupra la Iranului , în urma îndepărtării Ucrainei din sfera de influență a Kremlinului. Recent, Rusia și China au dat naștere celei mai importante alianțe tactice, dar niciuna nu și-a exprimat deocamdată interesul de a da viață unei coaliții împotriva hegemoniei SUA, scrie ziarul italian Il Giornale.