Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Profeția mincinoasă a ecologiștilor: milioane de morți și războaie nucleare până în 2020
Profeția mincinoasă a ecologiștilor: milioane de morți și războaie nucleare până în 2020

Profeția mincinoasă a ecologiștilor: milioane de morți și războaie nucleare până în 2020

Mulți dintre dumneavoastră, evident cei trecuți de o anumită vârstă, își amintesc probabil de isteria sfârșitului lumii de la finalul secolului trecut. O mulțime de prezicători, pastori neoprotestanți și „experți” în calendare mayașe ne anunțau pe atunci că mai avem foarte puțin de trăit.

Anii 2000 au trecut fără catastrofe mondiale, dar teoriile milenariste au supraviețuit și ele, poate pentru că e în firea oamenilor să se teamă că într-o zi va veni pedeapsa pentru faptele lor. Astăzi, când valorile morale tradiționale sunt respinse cu vehemență, progresiștii cred că păcatele împotriva planetei sunt cele pentru care ar trebui să pătimim.

Să nu vă imaginați, însă, că alarma climatică e vreun lucru nou, declanșat de cine știe ce descoperiri științifice de ultimă oră. În fapt, profețiile sumbre au apărut cu multă vreme în urmă, iar amenințările au fost de la bun început teribile.

Cercetând arhivele, blogger-ul Paul Joseph Watson de la Summit News a descoperit un material formidabil în faimosul ziar The Guardian. În articolul respectiv, publicat pe 22 februarie 2004, se anunța sumbru: „Schimbările climatice în următorii 20 de ani ar putea duce la o catastrofă globală care ar costa milioane de vieți în războaie și dezastre naturale”.

Semnatarii materialului, Peter Schwartz și Doug Randall, aduceau în sprijinul profeției documente oficiale: „Un raport secret, oprit de șefii apărării din SUA, dar obținut de The Observer, avertizează că mari orașe europene vor fi înghițite de ape din cauza creșterii nivelului mărilor”. Mai mult, perioadele de secetă fără precedent, foametea și revoltele vor afecta întreaga planetă, silind marile puteri să-și folosească armele nucleare pentru a-și proteja rezervele de alimente. Cu alte cuvinte, „Pâmântul va fi la marginea anarhiei”.

Pentru cititorul din zilele noastre, cele mai amuzante sunt profețiile legate de anul care se apropie: „Până în 2020, deficiențele catastrofale în ceea ce privește aprovizionarea cu apă și energie vor deveni din ce în ce mai greu de depășit, cufundând planeta în război, provocând un dezastru în ceea ce privește culturile agricole și răspândirea foametei“.

Cum până în 2020 mai sunt doar câteva zile, catastrofa planetară mai are de așteptat, Nu că ar fi prima oară când alarmiștii climatici se înșală. Exemplele sunt nenumărate. Fizicianul Paul Ehrlich, laureat al Premiului Nobel, susținea, de pildă, că se vor înregistra milioane de morți din cauza foametei până în anii 80.

Dar nu numai oamenii de știință au dat chix în ceea ce privește predicțiile. Al Gore, fostul vicepreședinte al lui Bill Clinton, s-a făcut de râsul planetei afirmând că Arctica va avea veri „fără gheață” până în 2013. Aici se află, de altfel, și marea diferență dintre un om de știință respectabil (Paul Ehrlich) și un politician obișnuit să improvizeze.

În vreme ce savantul s-a referit la un viitor îndepărtat, pe care știa că nu-l va mai apuca, polticianul a riscat cu un pariu pe termen scurt și a pierdut. E un risc pe care și-l asumă și tânăra Greta Thunberg. Nu știu dacă profețiile ei se vor îndeplini sau nu, dar mie înverșunarea ei îmi amintește de un banc care circulă pe forumurile alt-right din Statele Unite: marea nenorocire pentru ecologiști ar fi ca Pământul să cunoască în anii următori nu o catastrofă climatică, ci o mini-glaciațiune…