„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii inedite din ancheta procurorilor în cazul arestării unuia dintre cei mai renumiți profesori universitari de la ASE
Prodecanul Facultății Finanțe- Bănci din ASE, Iuliu- Cosmin Șerbănescu (37 de ani), a ajuns în arest pentru 30 de zile după ce a fost filmat când primea șpagă de la studenți. Tânărul este conferențiar universitar doctor și profesor titular al cursurilor de Fiscalitate/ Asigurări și Reasigurări.
Mercurialul licențelor
Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General l-au acuzat pe Șerbănescu de luare de mită și trafic de influență. El ar fi cerut bani, sume între 400 de lei și 400 de euro, de la aproximativ 12 studenți pentru a le facilita promovarea examenului de licență planificat în iulie 2014. Profesorul promitea că va interveni și pe lângă colegii din comisia de licență.
Prețul maxim, 400 de euro, era cerut de Șerbănescu în cazul în care vindea o lucrare de licență gata elaborată. Prețul unui „studiu de caz”, parte importantă a lucrării, era de „doar” 400 de lei. Pentru a nu se încurca în „clienți”, profesorul ținea acasă evidența șpăgilor și a lucrărilor și accepta plata în rate.
Procurorii SUPC au găsit la domiciliul său zeci de însemnări ale acestuia, cu numele studentului, lucrarea de licență repartizată și sumele de bani cerute pe ultimii patru ani universitari. „18.03 Alexandra M. - Gestiunea datoriei publice a României - 200-300 euro=500 de euro, cu mențiunile „Verif” și „OK”.”, „08.04 Max. Cr.- Paradisuri fiscale- 200 euro+ 200 euro+ 100 euro= 500 euro, cu mențiunile „Verif” și „OK”, „17.06 Nicolae P- Perfecționarea la nivelul asigurărilor de bunuri- 700 lei, cu mențiunile „Verif” și „OK”, sunt doar o parte din însemnările acestuia.Potrivit propriilor notițe, în anul 2013/2014, Șerbă nescu a încasat suma de 6.550 de euro. Însemnările profesorului au dezvăluit și câștigurile anuale din anii trecuți: 2012/2013- 7.880 de euro, 2011/2012- 3.555 de euro și 6.050 de lei, iar în 2010/2011- 6.500 de euro.
„Nu e șpagă, sunt meditații”
Iuliu-Cosmin Șerbănescu a susținut că banii primiți de la studenți reprezentau contravaloarea unor meditații sau consultanță. „Aceștia nu au fost obligați să facă aceste meditații și, implicit, să plătească contravaloarea acestora. Tariful meditațiilor, cuprins între 400 de lei și 400 de euro, a fost stabilit de către mine, în funcție de volumul de muncă depus”, s-a disculpat Șerbănescu. Toți studenții care i-au dat bani au infirmat apărarea acestuia.
Una dintre studente, Anda, a povestit procurorilor cum a ajuns să dea bani pentru licența primită pe un stick. „După ce a analizat lucrarea, a tăiat foarte multe pasaje, cum proceda de obicei cu toți ceilalți colegi de-ai mei. Având în vedere că mă aflam într-o relativă întârziere, mi-a comunicat faptul că am două variante: să schimb tema lucrării de licență, ori există posibilitatea de a apela dumnealui la o cunoștință care mă poate ajuta cu refacerea studiului de caz aferent lucrării de licență, contra cost, suma fiind de 450 de euro”, a povestit Anda. Procurorii spun că Șerbănescu a inventat „cunoștința” și că, de fapt, el avea disponibile mai multe licențe „de vânzare” în format digital.
Profu’ voia mita în vază: „O să-i zic că a venit Moșu’”
În fața studenților, Iuliu-Cosmin Șerbănescu a inventat o „cunoștință” la care trebuia să ajungă banii pentru licențe. În fața studenților chemați pe rând în biroul său, pentru a fi credibil, profesorul juca teatru și „discuta” prețul la telefon cu această persoană. Daniel i-a dat lui Șerbănescu, pe 12 iunie 2014, suma de 300 de euro pentru un studiu de caz la lucrarea „Managementul daunelor auto”. Totul s-a întâmplat în biroul de la ASE al profesorului, iar acesta i-a cerut să bage banii într-o coală de hârtie și să-i lase într-o vază din spatele televizorului. „Vezi că e o vază în spatele
„Am luat 8.50, deși știu că meritam mai puțin”
anchetă, Șerbănescu ar fi intervenit pe lângă mai mulți colegi de-ai săi, pentru ca unii studenți să ia notă de trecere la restanțe. Pentru a putea intra în examenul de licență, studenții trebuiau să aibă situația școlară încheiată. Era vorba de un ajutor reciproc, deoarece și alți profesori îi cereau lui Șerbănescu servicii similare pentru studenții cu pile.
„O să-i dau după corectare”
„O să-i dau nota după corectare”, a răspuns profesorul. O studentă, care a apelat la serviciile acestuia, i-a transmis un SMS de mulțumire: „Bună ziua, am aflat notele. Am luat 8.50, deși știu că meritam mai puțin, la cât m-am bâlbâit. Mulțumeeesc”.
Rectorul ASE, Pavel Năstase, a declarat că singurii responsabili pentru rezultatele examenelor sunt profesorii din comisia de evaluare: „Noi nu dorim ca diplomele eliberate de universitatea noastră să nu aibă în spate pregătirea corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, trebuie văzut dacă e vorba despre examenul de finalizare a studiilor şi dacă da, atunci rezultatele vor fi anulate”.
Student: „M-am dus la el în birou și i-am dat 200 de euro într-un plic”
Procurorul SUPC care instrumentează acest dosar a atras atenția, în propunerea de arestare preventivă a lui Iuliu-Cosmin Șerbănescu, asupra modului defectuos al examinării studenților cu ocazia examenelor de an. Concluzia a
„Reciprocitate la note”
„Cadrele didactice dau note pe bază de reciprocitate, modul de susținere a examenului de licență este oral, constând într-o singură probă. Din comisii fac parte și cadrele didactice titulare de catedre și care au acordat și lucrările de licență gata făcute studenților, contra unor sume de bani”, arată procurorul SUPC. Potrivit anchetatorilor, licențele vândute de Șerbănescu erau compilații din lucrări ale unor studenți din anii anteriori. Studentul Maximilian a elaborat singur lucrarea: „Paradisuri fiscale. Influențe asupra mediului de afaceri din România”. El avea șase restanțe de care trebuia să se ocupe, iar Șerbănescu i-a cerut și un studiu de caz. Prețul inițial: 350-400 de euro, iar banii în rate.
„De la această întâlnire , când mi-a solicitat cei 350 - 400 de euro, la aproximativ o săptămână, m-am dus la el în birou și i-am dat suma de 200 euro, pe care i-am pus într-un plic și i-am lăsat pe un birou”, a povestit Maximilian. „După aceea, aproximativ la sfârșitul lunii mai 2014, Șerbănescu Iuliu-Cosmin m-a chemat în birou și mi-a pus pe un stick de memorie studiul de caz, iar eu i-am mai dat 200 euro, tot întrun plic pe care l-am lăsat pe birou”, a declarat studentul la parchet.
„Totul: 500 de euro”
El a arătat că Șerbănescu l-a chemat din nou în biroul din ASE. „I-am mai dat încă 100 de euro, deoarece mi-a zis, în momentul în care mi-a dat studiul de caz, că totul costă 500 de euro”, a povestit studentul.
„Aoeleu! Ce te scarpini în portofel!”
Șerbănescu are o discuție, pe 17 iunie, cu una dintre studentele sale, Nicoleta. Tânăra îi oferă 500 de lei pentru un studiu de caz.
Șerbănescu: El poate și la 500 de lei, dar asta înseamnă să trag eu:„Hai, mai repede. Hai, măi, aia”, nu știu ce.
Nicoleta: Îhâm! Și dacă e doar studiul de caz?
Șerbănescu: Se uită și la teorie, dar nu poate să, să-ți facă teoria, înțelegi?
Nicoleta: Da.
Șerbănescu: Văd că este un volum de muncă, pare că a stat mult cu ăia… să scrie.
Nicoleta: Da? Sunt conștientă, de aceea însă să vorbesc și cu părinții…de aceea trebuie să fie final.
Șerbănescu: Vorbește cu părinții.
Șerbănescu îi dă, pe 27 iunie, o coală de hârtie A4, în care Nicoleta să împacheteze suma finală stabilită, 700 de lei.
Șerbănescu: Îi ai și tu pe ăia puși într-un plic, să nu te apuci să-i prăpădești pe aici…
Nicoleta: Nu, nu.
Șerbănescu: Să nu-i scoți de acolo (poșetă -n.r.), să nu intre cineva să-i vadă, să zică că iau șpagă sau ceva.
Nicoleta: Da, da, da.
Șerbănescu: Uite! Ornează- i și tu în chestia asta și (îi dă coala A4 -n.r.)… Îi bagi aici, îi pui aici (îi arată un dulap - n.r.), da? Pe lucrarea asta?
Nicoleta: Da. (după plecarea studentei, profesorul bagă banii în portmoneu - n.r.).
Șerbănescu are o discuție, pe 27 iunie, cu una dintre studentele sale, Georgiana, căreia îi dă o foaie să împacheteze banii.
Georgiana: Mmm, cât trebuie să vă dau?
Șerbănescu: 400! Nu, ți-am zis 200, nu, în niciun caz! Nu așa ne-am înțeles?
Georgiana: Da.
Șerbănescu: Pui aici într- un...aoeleu! Ce te scarpini în portofel! Dacă intră unu...du-te acolo! Mergi cu banii ăia.
Georgiana: Dar vi-i dau acuma!
Șerbănescu: Nu vreau, nu pun mâna! Dracu’, treci, mă, acolo! Intră cineva, mă vede...așa, treci la geam, asta e și mai tare!
Georgiana: Ha, ha, ha!
Șerbănescu: Nu știu unde să mai deschid.
Georgiana: Aveți cumva o foaie?
Șerbănescu: Poftim! Așa, cu chestia aia, nu?
Georgiana: Da. (profesorul iese din cameră, tânăra bagă banii în buzunarul unei haine din cuier -n.r. ).
Șerbănescu: Să-mi dai și stick-ul. Unde ai pus minunea aia? Să nu rămână pe aici, naibii!
Georgiana: Ha, ha, ha, ha! Aici, sus. (după plecarea studentei, profesorul a luat banii din locul indicatn. r. ).
Șerbănescu are o discuție, pe 4 iulie, cu studenta Elena-Emilia pentru a interveni pe lângă profesorii unde are restanțe.
Șerbănescu: Tre’ să înțelegeți bă, și voi, că sunt profesori în ASE care nu iau bani pentru examene. Iar el este unul dintre ei, și crede- mă, la Finanțe sunt cam 90% (studenta îi dă o 500 de lei, pe care profesorul îi bagă sub tastatură -n.r. ).
Șerbănescu: Asta e. Câți sunteți la restanță?
Elena: Puțini.